Ислямистки милиции навлязоха в Триполи, за да бранят парламента
Ислямистки милиции навлязоха в Триполи, за да бранят парламента / снимка: БГНЕС, архив

Ислямистки милиции започнаха да заемат днес позиции в либийската столица Триполи, за да осигурят защита на временния парламент срещу силите на бившия генерал Халифа Хафтар, чиято антиислямистка офанзива спечели подкрепата на държавни служители, дипломати и части от правителствената армия, предадоха АП и ИТАР-ТАСС.

Милициите, известни под името „Централен щит” са съставени от групировки от западния град Мисрата. Те се командват от началник-щаба на армията, която е подчинен на парламента. Законодателното събрание, в което ислямистите имат мнозинство, определя офанзивата на генерал Хафтар като опит за преврат, което той отрича.

Очевидци в Триполи разказаха, че бойците от Мисрата са се настанил рано тази сутрин в казарма в южната част на града в близост до шосето за летището. Днес няма съобщения за сражения, но десетки бяха убити след петък, когато започна офанзивата на Хафтар - първо в източния град Бенгази, а в неделя бойците му атакуваха парламента в Триполи и го обявиха за разпуснат. В сряда генералът призова за създаването на президентски съвет, който да управлява страната до произвеждането на избори. Мисратската бригада изигра важна роля при свалянето на режима на Муамар Кадафи. Понастоящем тя разполага с тежки оръжия, включително танкове и мобилни ракетни установки.

ДПА цитира публикувано днес интервю на ген. Хафтар за египетски вестник, в което той твърди, че неговите сили контролират голяма част от страната. По думите му все още има територии, което са извън негов контрол, но скоро „историята ще приключи”, отбелязва БТА. Хафтар декларира, че не е поискал помощ от Запада за кампанията си, която окачествява като прогонване на терористите от Либия. В интервюто Хафтар твърди, че вече 70 000 войници от правителствените въоръжени сили са се присъединили към неговата армия.

Халифа Хафтар избягва от Либия през 80-те години и прекарва около 20 години в САЩ. Той се включва във въстанието срещу режима на Муамар Кадафи и оглавява щаба на сухопътните сили на въстаниците. След падането на режима на Кадафи той излиза от полезрението, но през февруари т.г. отново се появява публично и призовава за разпускане на парламента и предаване на пълномощията му на президентски съвет до произвеждането на нови избори. Главната квартира на генерал Хафтар е в град Абиар, на 70 км югозападно от Бенгази, припомнят агенциите.