Лилия Христова: В центъра няма места за нови детски градини, родителите да разширят периметъра си
Лилия Христова: В центъра няма места за нови детски градини, родителите да разширят периметъра си / Дарик Варна, архив

Строителството на детски градини в идеалния център на Варна е невъзможно заради липса на свободни терени, заяви в предаването на Дарик „Зала Пленарна” шефът на общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Лилия Христова. Поради тази причина проблемът с липсата на места в забавачниците е най-сериозен в район „Одесос”. По думите на Христова възможността за изграждането на нови забавачници е в близост до квартал „Христо Ботев” и на границата с район „Младост”.

„Приморски” е другият район, където местата са недостатъчно. Там проблемът се очаква да бъде разрешен след завършването през есента на новата градина на ул. „Д-р Анастасия Железкова” с работно име "Жирафче", която е за 180 деца, както и след ремонта на сградата в „Чайка”, където преди се помещаваше училището „Малкият принц”. За сроковете на неговото приключване все още няма ясноста, тъй като процедурата по възлагане на обществената поръчка по избор на изпълнител се обжалва в съда. Христова обаче се надява до края на годината забавачницата да отвори врати. 

Неприетите деца в детски градини са 199, а свободните места са 176. Те са предимно в районите „Владислав Варненчик” и „Аспарухово”, където са приети 100 % от кандидатствалите за там деца. Христова посъветва родителите да разширят периметъра на желанията си по отношение местоположението на градините. Според нея се спекулира с броя на децата в групите, тъй като статистиката показва, че средната посещаемост на забавачниците дневно е между 60-70 % и капацитетът никога не се запълвал на 100 %. Общината е получила разрешение да увеличи групите до 30 деца, но този брой реално е по-малък заради отсъстващи по различни причини.

„Варна е най-социалният град и месечната такса за детските градини е 48 лева, като нямаме намерения да я повишаваме. Срещу такава сума детските градини са масови. Който иска по-големи услуги,  може да запише детето си в частна градина. Държавата и общината не са длъжни да осигурят места за абсолютно всички деца под 5-годишна възраст”, коментира Христова. Данните показвали, че между 30 и 40 % от родителите не записват децата си на ясла и градина, като най-често това са ромските семейства.

Наемането на помещения за детски градини е трудно, заради изискванията в закона за квадратура на сградите, височина на таваните и изложението на спалните, каза още Христова.

Целият разговор с Лилия Христова е в звуковия файл.