Върховната рада подкрепи Порошенко за ключови назначения
Върховната рада подкрепи Порошенко за ключови назначения / снимка: Guliver/Getty Images

Върховната рада на Украйна показа силна подкрепа за президента Петро Порошенко, като одобри предложените от него назначения за ключовите постове на външен министър, главен прокурор и председател на Централната банка.

Всеки от новите членове на екипа получи над две трети от гласовете в парламента, посочва Ройтерс. Новият екип ще трябва да се справи с проруското въстание, почти банкрутиралата икономика и всеобщата корупция.

Новият външен министър Павло Климкин досега беше посланик в Германия, като представляваше Украйна в преговорите за деескалация на напрежението с Москва, водени с посредничеството на ОССЕ, отбелязва Франс прес. Той ще ръководи дейността по включване на Украйна в европейското русло, дипломатическото противопоставяне с Русия заради Крим и въстанието на проруските сепаратисти. Завършил Московския физико-технически институт със специалност физика и приложна математика, Климкин е ангажиран с европейската интеграция и е играл ключова роля в договарянето на споразуменията за асоцииране и за свободна търговия с ЕС, които се очаква Украйна да подпише този месец.

Москва поиска оставката на предшественика на Климкин Андрий Дешчица, след като заяви пред протестиращи в Киев: "Путин е глупак", с цел да ги успокои. Русия "е готова да работи" с новия украински първи дипломат, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин. Той подчерта, че Климкин ще бъде изправен пред трудните задачи да сложи край на военната операция в югоизточната част на страната и да започне диалог с участието на всички региони.

Радата утвърди и инвестиционния банкер Валерия Гонтарева на поста ръководител на Централната банка. Гонтарева има 18-годишен опит в украински и международни финансови институции.

Досегашният първи вицепремиер Виталий Ярема бе избран за генерален прокурор на Украйна - ключова позиция в борбата срещу повсеместната корупция в бившата съветска република, отбелязва Ройтерс. "Борбата срещу корупцията е също толкова важна, колкото тази за мир", заяви Порошенко, докато представяше Ярема пред парламента. Той обеща на депутатите, че ако гласуват за Ярема, днес ще бъде "черен ден за престъпността".

Източник: БТА