Смъртоносният вирус от Африка
Смъртоносният вирус от Африка / БГНЕС

Епидемията от Ебола в Западна Африка се разпространява застрашително. Онова, което се случва в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, надминава всички най-лоши сценарии, твърдят медиците. Ваксина или лекарство срещу Ебола няма.

Вирусът на Ебола е един от най-смъртоносните, известни до момента. Състои се от рибонуклеинова киселина /РНК/ и е в състояние да се размножава в почти всички видове клетки на организма-приемник. В рамките на много кратко време вирусът причинява най-различни тежки симптоми на заболяване, известно като хеморагична треска Ебола. Заразените развиват висока температура, оплакват се от главоболие, обща отпадналост, мускулни и ставни болки. Увреждането на кръвосъсирването води до вътрешни кръвоизливи, увреждане на тъканите, хеморагичен шок и най-често смърт, казва професор Бернд Залцбергер от университетската клиника в Регенсбург.

Вирусът се среща в тропическите джунгли на Централна Африка и Югоизточна Азия и е описан научно за първи път през 1976 година. Наречен е на река Ебола в Конго, където през въпросната година се разболяват над 300 души от смъртоносната хеморагична треска. "Заразата се предава от човек на човек чрез телесните течности, включително и чрез потта и слюнката. Учените обаче не са могли за локализират "първоизточника" на Ебола, нито знаят къде точно се намира неговият естествен резервоар в природата. Със сигурност човек може да се зарази от маймуни, а има и предположения, че основен вирусоносител са прилепите, които го предават на другите животински видове, а оттам и на хората.

Световната здравна организация регистрира постоянно нови случаи на Ебола в Западна Африка. Но епидемията, която от две седмици е обхванала триъгълника между Гвинея, Либерия и Сиера Леоне надхвърля всички опасения. Сътрудници на организацията "Лекари без граници" твърдят, че епидемията е извън контрол.

Над 60 огнища на Ебола

Досега са регистрирани над 60 огнища на заболяването. Над 400 души вече са починали от Ебола. "Вероятно избухването на епидемията е свързано и с интензивното движение на много хора между трите страни. Липсата на разбиране сред местното население за начина, по който се предава заболяването, усложнява работата по ограничаване на епидемията, посочват "Лекари без граници". В държави като Гвинея например е широко разпространена консумацията на месо от диви животни, например маймуни. Хигиенните стандарти са на много ниско ниво, а при погребения на хора, починали от Ебола, близките не се съобразяват с предупрежденията на лекарите да не докосват трупа.

Смъртността при сегашната епидемия от Ебола е от 70 процента. Поради липсата на достатъчно места в болниците на трите засегнати държави и липсата на медикаменти и медицински персонал, може да се очаква, че ситуацията няма да се подобри бързо. Нещо повече, от хуманитарната организация "Лекари без граници" се опасяват, че ситуацията може да излезе изцяло извън контрол. Срещу Ебола засега няма нито ваксина, нито медикамент, който да подобрява състоянието. Счита се, че е малко вероятно заразата да се прехвърли и към Европа.