Лондон крои планове да наложи таван на имигранти от Румъния и България
Лондон крои планове да наложи таван на имигранти от Румъния и България / снимка: БГНЕС, архив

Високопоставени британски консерватори чертаят радикален план за ограничаване на броя на имигрантите, които да бъдат допускани във Великобритания от по-бедните страни от ЕС, пише в. "Дейли телеграф" днес.

Според този проект на сегашни страни членки на ЕС, като Румъния и България, както и на страни, които биха се присъединили в бъдеще, ще бъдат наложени ограничителни квоти за броя на допусканите на Острова имигранти. Това би погазило основополагащия принцип на ЕС за свободно движение на гражданите, отбелязва вестникът.

Проектът обаче явно е получил подкрепа на най-високите равнища в (управляващата) Консервативна партия като централен елемент от фундаментална реформа на структурата на Европа с цел да се прекрати "огромният миграционен поток" от по-бедните страни членки.

Според модела на т.нар. "двукръгова Европа" Великобритания и някои други страни формално ще се отцепят от ядрото участнички в еврозоната, стремящи се към все по-тясна интеграция на техните политически системи и икономики. Високопоставени тори искат "външният кръг", който може да включва Обединеното кралство, Дания и Швеция, да се ангажира никога да не се присъединява към единната валута, а да се концентрира само върху свободната търговия в една много по-хлабава форма на обединение.

Според предложените искания за предоговаряне с Брюксел, спечелили подкрепа в правителството, са ограничаване на бизнес регулациите, на законите за човешките права, на правата на социални помощи и пр.

Министър-председателят (Дейвид Камерън) е под вътрешнопартиен натиск да възприеме по-твърд курс по въпроси като имиграцията, за да бъде неутрализирана заплахата торите да загубят парламентарните избори догодина от Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Камерън пое обещание да предоговори условията за британското членство в ЕС и да постави новото споразумение на референдум пред избирателите до края на 2017 г., ако торите спечелят изборите идния май.

Сред водещите консерватори обаче, включително депутати от предните редици и министри, нарастват опасенията, че Камерън все още не е изложил конкретни детайли за онова, което иска да промени относно британското членство в ЕС. По-рано премиерът бе лансирал идеята си за въвеждане на т.нар. тест на богатството, който да спре имиграцията от страни, които ще се присъединяват в бъдеще към ЕС, като например Албания и Турция, докато техните икономики не се свържат по-тясно с британската. Собствените депутати на Камерън обаче настояват това предложение да бъде разширено и да включи таван за имигрантите от сегашни по-бедни страни членки като Румъния.

"Ние ще продължаваме да разрешаваме свобода на движение, но искаме ограничения върху него", казал високопоставен правителствен източник, цитиран от вестника.

В резултат на предоговарянето "искаме да се окажем в положение да можем да търгуваме в Европейския съюз и да си сътрудничим в онези сфери, които сами си избираме", казал източникът, цитиран от "Дейли телеграф".

Източник: БТА