Учени: Консумацията на месо расте, а животновъдството замърсява повече от ТЕЦ-овете и транспорта
Учени: Консумацията на месо расте, а животновъдството замърсява повече от ТЕЦ-овете и транспорта / снимка: sxc.hu
доц. Георги Рачев
73648
доц. Георги Рачев
доц. Георги Бърдаров
  • доц. Георги Рачев
  • доц. Георги Бърдаров

Природният феномен Ел Ниньо може да донесе малко по-студена и по-суха зима в Източна Eвропа, коментира в ефира на Дарик климатологът доц. Георги Рачев, който е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”.

До преди години се смяташе, че промените в климата стават бавно - за няколкостотин или за хиляди години, сега се приема, че промените настъпват доста по-бързо, призна ученият. Въпреки това и той и колегата му от Геолого-географския факултет на Алма Матер доц. Георги Бърдаров подчертаха, че не може да се чертаят катастрофични сценарии и да се говори, че драстични промени в климата настъпват с бърза скорост

„Имаше една „американска публикация”, че тук температурите ще се вдигнат със 6 градуса следващите 20 години, маймуни, камили ще се разхождат по „Царя”, ще се замеряме с банани. Не е така”, обясни доц. Георги Рачев. Той поясни, че е имало захлаждане на климата между 40-те и 60-те година на миналия век на целия Балкански полуостров. „Сега от 80-те години на миналия век до 2000 г. следват 20 по-топли години, в които макар и бавно, температурата на света се увеличава с около 0,6 градуса. От 2000 г. до днес всички години са топли, с около половин градус, но те са еднакво топли. Т.е. вече го няма този трент на повишаване на температурата”, допълни климатологът.

„Дошъл е някакъв равновесен момент на земята и отчитаме по-топли години, но не и продължаващо затопляне”, каза още Георги Рачев.

Ел Ниньо носи по-студена и суха зима в Източна Европа

По повод прогнозите в световен мащаб, че тази година ще сме свидетели на климатичния феномен Ел Ниньо доц. Рачев обясни, че това е природно явление и поясни, че в района на Галапагоските острови вместо студена вода, на две-до седем години изниква топла вода, което тотално обърква атмосферната циркулация в района на Екватора. „Оттам страда цяла Индонезия - поднормални валежи и суша, което пък променя движението на основните въздушни маси в района на Северния полюс, на Атлантическия океан.  Най-честите прояви от това явление е малко по-студена и по-суха зима в Източна Европа”, каза на въпрос доц. Рачев.

В края на века на Земята ще има толкова хора, колкото са живели общо за 50 000 години

Колегата му от Геолого-географския факултет на Алма Матер доц. Георги Бърдаров посочи, че животновъдството се оказва по-голям замърсител на въздуха и околната среда, повече отколкото ТЕЦ-овете на въглища и въздушния транспорт. Според демографа климатичните мигранти все повече ще се увеличават и в райони като България, чието население намалява драстично, може да се очаква увеличен приток на хора от Африка и Азия.

В края на този век ще имаме толкова население на Земята, колкото не сме имали от зараждането на хомосапиенс до индустриалната епоха. В един конкретен момент - през 2090 г. ще имаме толкова души, колкото са живели общо за 50 000 години общо на Земята. Това е такава драстична промяна, че ние няма как да знаем какво ще се случи - нямаме аналог в миналото и нямаме с какво да го сравним, обясни демографът.

Над пет пъти се е повишила консумацията на месо за последните 50 години

Доц. Бърдаров посочи, че животновъдството е огромен замърсител на околната среда, колкото и странно да звучи това на мнозина. „В еквивалент на въглеродни емисии се оказва, че животновъдството е по-голям замърсител, повече отколкото ТЕЦ-овете на твърди горива и въздушния транспорт. Тъй като броят животните е повишен в пъти в рамките на един век - консумацията на месо от 1960 г. досега в световен мащаб е повишена над пет пъти . Това е свързано с броя на населението и с увеличаването на благосъстоянието на състоянието”, обясни той. Като даде за пример Китай, където колкото повече се увеличава благосъстоянието на населението, толкова повече расте и консумацията на месо.

Георги Рачев допълни, че кланичната дейност и производството на месо е свързано със замърсяването на огромни количества питейна вода. Отделно замърсител е и кожарската индустрия.

Климатичните мигранти вече се движат от юг на север - такива могат да заселят и България

В науката има термин „климатични мигранти”, посочи доц. Бърдаров, който допълни, че движението на хора спрямо промените на времето и климата не е спирало от хилядолетия. Преди хората са бягали най-вече от засушаване, от резки смени на температурите, сега в САЩ се наблюдава движение от вътрешността към океаните - вече имаме мащабни миграции от юг на север, поясняват учените. Според  Георги Бърдаров преобладаваща досега е била миграцията от север на юг заради климатичните условия, но сега е обратно и точно такива мигранти от юг може да заселят умерените ширини и България.

„В умерените ширини никога не са е търпял дългогодишен демографски вакуум -винаги се запълва със свръхраждаемост или  чрез свръхемиграция. Тъй като ние свръхраждаемост в България не може да очакваме, можем да очакваме свръхемиграция - това фрапиращо обезлюдяване на почти цяла Северна България ще бъде най-вероятно запълнено с емиграция”, каза още демографът. По думите на Георги Бърдаров може да очакваме увеличен приток на хора от Африка и Азия, въпреки че бежанската вълна от последната година показала, че страната ни е тотално неподготвена за това.

Целия разговор слушайте на Radio.Dariknews.bg