Костов: Държавата не е пред фалит, но бюджетът трябва да се актуализира
Костов: Държавата не е пред фалит, но бюджетът трябва да се актуализира / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Държавата не е пред фалит, но е с бюджет, който трябва да бъде актуализиран, а това е шоково за всички, защото това води до намаляване на разходите. Това е така, защото макроикономическите показатели са програмирани оптимистично, каза в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия бившият министър-председател и лидер на ДСБ Иван Костов.

5 сектора са в криза - енергетика, социална мрежа, икономика и финанси, политически и национална сигурност. От тях зависи сигурността в страната. Когато в повече от 3 сектора показателите светнат в червено, кризата става обща, посочи той.

„Много е трудно едни управляващи да признаят такъв крах. Ако продължава така изпълнението на бюджета, държавата ще понесе санкции от ЕС в края на годината. Неовладяната още банкова криза и спрените и очаквани за спиране еврофондове са допълнителни фактори за утежняване на положението", категоричен бе бившият лидер на ДСБ.

Костов нарече „неграмотност" говоренето за идването на МВФ, защото в ЕС има две големи банки и при нужда, тяхната подкрепа е напълно достатъчна.

Според Костов ситуацията около банките вече е овладяна.

„Големият проблем се състои в това, че ЕС каза, че рискът не е в банките, а системен. Значи тази система е била нападната отвън. Държавата, институциите, специалните служби не са защитили системата. Това е тежък пробив в сигурността на страната. Това е банка в обсада, а такова банково дело в света няма. Това се дължи на незащитеност", заяви Костов.

Той отрече слуховете, че стои зад КТБ и коментарите за връзка между него и Цветан Василев. „Не се опитвайте още веднъж да ме правите изкупителна жертва", каза бившият политик.

Източник: NovaNews.bg