Чакат ни екологични войни, чиито оръжия ще са насекомите
Чакат ни екологични войни, чиито оръжия ще са насекомите / снимка: Guliver/Getty Images

Корпоративни армии; спътници в служба на терористите; насекоми убийци - така специалистите от аналитичния център на британско министерство виждат потенциални заплахи за безопасността в недалечното бъдеще.

Заплахите бяха посочени в доклада на центъра "Глобалните стратегически тенденции-2045", цитиран от в. "Гардиън".

Големите транснационални корпорации могат да пристъпят към създаването на свръхсъвременни и мощни сили за сигурност, които повече ще напомнят армиите. Престъпниците и терористите ще получат достъп към поевтиняващите безпилотни самолети и космически спътници. В хода на продължаващите екологични войни ще бъдат създадени нови насекоми, които ще носят смъртоносни болести на хората, допълва БГНЕС.

Така изглеждат само част от многото мрачни предупреждения на изследването.
Бъдещото оръжие най-вероятно ще включва лазери с голям обсег, способни да генерират електромагнитни лъчи или заряди от радиация, с които ще се разрушава техниката и инфраструктурата, ще се предизвикват и несмъртоносни увреждания на хората.

Докладът предсказва появата на нови начини за водене на екологични войни към средата на века. Например, избирателно унищожение на хора в зависимост от състава на тяхната ДНК.

"Ние ще може да видим сложно екологично оръжие, способно да разпространява болести чрез насекоми или насекомо-машинни хибриди. Посевите и отглежданият добитък могат да бъдат унищожени, а хората да бъдат лишени от дееспособност или да бъдат убити", пише още в доклада.

В него има и предупреждения за последиците от промяната на климата, разрастването на гладовете, увеличеното използване на природните ресурси, по-специално - на водата. Докладът "рисува картина на света, в който намалява авторитетът на държавата, а се увеличава ролята на мощните транснационални корпорации. Заради ръста на имиграцията значително ще спадне и националната привързаност на хората", допълва вестникът.

Един от авторите на изследването - контраадмирал Джон Кингуел смята, че прогнозите са правдоподобни, защото са изведени въз основа на подробен и обстоен анализ на съществуващите тенденции.

Вътрешните терористични заплахи вероятно ще се съхранят в страните от Близкия изток и Северна Африка. Засилването на алтернативните валути ще облекчи престъпниците и терористичните групи да прехвърлят пари между държавите. Все пак задълбочаването на глобализацията ще затрудни отделни държави да действат едностранно и на своя глава. Това на свой ред ще намали броя на междудържавните конфликти, отбелязва се в доклада.

В него се посочва още, че към 2045 година населението на света може да достигне 10,4 млрд. души, при 7,2 милиарда към момента. В същото време над 70% от населението вероятно ще живее в градовете. Около 3,9 млрд. души пък ще страдат от недостиг на вода. Широко разпространение могат да получат транспортните средства без шофьори.