А сега накъде с КТБ?
А сега накъде с КТБ? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ситуацията най-общо е следната:

КТБ не е нито риба, нито рак. Тя е банка под особен надзор, но не е обявена във фалит.

Депозантите обаче нямат достъп до парите си.

Наближава 21-ви - обещана дата. Тогава?

Основният акционер май иска да капитализира банката, пише писма с тази идея, но по този въпрос БНБ мълчи.

Всъщност най-вероятно БНБ се вкара в тежката ситуация, делигитимира се и загуби всякакъв морален кредит, именно защото не подкрепи КТБ, не поиска и не иска да даде възможност на мажоритарния акционер и останалите големи акционери да рекапитализират банката и да я запазят, а действа по някаква си своя логика.

Тук има два въпроса:

Първият е към БНБ - питахте ли основните акционери искат ли да подкрепят банката?

Вторият е към Василев и Оманския фонд - имате ли възможност и искате ли да запазите банката, като я капитализирате и отворите, и поемете тегленията на хора и фирми, които ще последват евентуалното и отваряне? За ВТБ знаем, че отказаха.

Всичко останало ни навежда на мисълта, че ударът срещу КТБ, в който БНБ се вкара, има ясен партиен генезис и е с една единствена цел - унищожаването на Цветан Василев и обезценка на отпуснати кредити.

Косвените жертви са без значение, но това са всички депозанти и малки, и големи, които случайно попаднаха между кръстосания огън на атаката.

Цялата недостойна история е съшита с бели конци и мирише от тук до небето.

На КТБ трябва да се извърши международен одит, който да каже недвусмислено какво е качеството на кредитния портфейл. Ако той е в рамките на стандартното отклонение, очевидно е, че банката не е имала особени проблеми, а те са създадени изкуствено с едничката цел да се погуби или да се приватизира от противниците на Василев. И обратното - ако са раздавани необезпечени кредити на свързани с Василев лица в нарушение на закона, т.е. банката е източвана, прокуратурата и българският съд трябва да се произнесат.

Но затова ще трябва време. Имат цялото време на света, за какво да бързаме, искаме отговори, но с едно основно условие - ако могат сегашните собственици да я капитализират, да го правят! Ако не могат, отнемете лиценза и да влиза Фондът за гарантиране на влоговете и дайте достъп на хората до парите им! Започнете одит! Но действайте бързо!

Още днес трябва да има ясно решение.

Не поставяйте и гражданите, и фирмите заложници на мръсна политико-икономическа игра с играчи известни вече и на малките деца!

След като вземе това свое последно решение Управителният съвет на БНБ да подаде оставка. Както е възможно да се гласува актуализация на бюджета, така може да се гласува и актуализация на Управителния съвет на БНБ. Своята отговорност носят и в ДАНС, и в МВР.

С прокуратурата ще е малко по-сложно и ще отнеме време, но и те трябва да понесат своята отговорност, защото допуснаха да си играят с тях и допринесоха за паниката. Но рано или късно ще попаднат в изпълнителната власт и вече ще носят отговорност.

Но сега, все пак, те в най-голяма степен имат възможността да изчистят част от надробеното, като се включат и компетентно, и честно започнат да разплитат змийското кълбо, от което наизскачаха такива змии и гущери, че цяла България пропищя!

Тъпата история наближава своя край, но същност това ще е само началото, което може да ни отведе както нагоре, така и надолу.

Този път на ход са не политиците, не БНБ, не Господ, а българското общество.

Хора, поискайте отговори, всички знаете въпросите, поискайте отговорите! Не се колебайте да питате! Питайте и изисквайте!

Онези, довели нещата дотук, не трябва да стават от масата ни лук яли, ни лук мирисали.

Защото те са същите, които надничат от аферата „Костинброд”, те са същите, които искат да строят „Южен поток” по своя си начин, те са същите, които построиха Цанков камък, те са същите, които искаха „Белене”, те са същите, които искат да приберат всичките ви надежди за нормална, просперираща и демократична България.

Яхнали са ни и викат дийййййййй...