Закриват Обществения съвет по трансплантология?
Закриват Обществения съвет по трансплантология? / БГНЕС, архив
Закриват Обществения съвет по трансплантология?
73904
Закриват Обществения съвет по трансплантология?
  • Закриват Обществения съвет по трансплантология?

Направено е предложение за закриване на Обществения съвет по трансплантология, който бе създаден, за да работи за подобряване на донорството у нас. Това обяви пред Дарик Иван Димитров, който представлява четирите национални представителни пациентски организации в съвета. Информацията обаче не бе потвърдена официално от Здравното министерство. Общественият съвет бе създаден през февруари тази година, за да дискутира общата политика на държавата по отношение на донорството и да съгласува дейността на Изпълнителната агенция по трансплантация. Сред 42-ата членове на съвета бе и Варненският митрополит Йоан в ролята си на представител на Българската православна църква.

Предложението за закриване на Обществения съвет по трансплантология е направено вчера от заместник-здравния министър д-р Бойко Пенков, твърди Иван Димитров, който представлява пациентите в съвета.

„Вчера на ръководството на Министерство на здравеопазването зам.-министър д-р Бойко Пенков е докладвал и предложил да бъде закрит Общественият съвет по трансплантология, като това, което знаем, е, че има съгласие да бъде закрит, без да знаем какви са мотивите и какво налагаше това да се случи. Защо не го е предложил зам.-министърът, отговарящ за трансплантациите", заяви Димитров.

От момента, в който Общественият съвет по трансплантология е основан, заседания се провеждат всеки месец, твърди Димитров.

Сред членовете на съвета са представители на съсловни и пациентски организации, специалисти, експерти от Здравното министерство, както и представители на различни вероизповедания.

„Идеята на този Обществен съвет е да се популяризира и донорството да е прозрачно, хората да знаят за какво става въпрос и да изчистим имиджа на трансплантологията така, че да отговаря на европейските стандарти. Това е обществен съвет, който не черпи ресурс и на никой не му се плаща, това го правим от добрата воля. Всички сме така - и специалистите, и обществениците, и духовниците. Всичко това се прави на доброволни начала, не се плаща, не се иска ресурс. Кое тогава наложи това сега", попита още Димитров.

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова не бе открита за коментар.