Танцьори от три континента идват за Панаира на киселото мляко
Танцьори от три континента идват за Панаира на киселото мляко / netinfo

Над 200 танцьори от Европа, Азия и Америка пристигат в Разград за Панаира на киселото мляко. На откритата сцена в центъра на града в трите панаирни дни ще видим изпълнители от: Русия, Германия, Мексико, бесарабски българи от Болград, Египет, Грузия, Индонезия, Колумбия и Индия.

Сред гостите ще са и делегации от повечето побратимени с Разград градове: Орел – Русия, Витенберге – Германия, Армаа – Северна Ирландия, Ескишехир и Авджълър – Турция, Кълъраш и Слобозия – Румъния, Шалон ан Шампан – Франция.

Ще участват и близо 200 занаятчии от страната и чужбина. Част от тях ще се включат в инициативата „Първи стъпки в занаята”, като обучават 60 деца в тънкостите на своите професии.

Откриването на 14-ия Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните занаяти е в сряда, 23 юли, от 11,30 ч. на площад „Независимост”. То ще стане с ритуал, изпълнен от Капански ансамбъл. В 12,00 ч. се открива уличната фотоизложба „Лица и емоции от Панаира на киселото мляко”. В експозицията по пешеходната зона бул. „България” са подредени снимки на: Минка Христова, Антон Анастасов, Николай Григоров и Румен Краев.

В 16,30 ч. на площад „Независимост” започва откритата сцена „Ритмите на Лудогорието”, в нея участват любителски фолклорни групи от региона.

В 18,00 ч. на същото място е едно от любимите за разградчани събития – изборът на Кралицата на Панаира. Тази година е променен регламентът – обясни директорът на дирекция „Култура и туризъм” в община Разград Цветана Бенонова. За пръв пък танцовите състави ще представят совите номинации за Кралица.

В 20,00 ч. от площад „Независимост” до площад „Момина чешма” тръгва дефилето на танцовите състави, които в 20,30 ч. ще участват във вечерния концерт.

На 24 юли в 10,30 ч. в Етнографския комплекс започва конкурсът за домашно приготвено кисело мляко. Вечерта от 18,30 ч. пък е най-забавната част от Панаира – щафетата „Да правим таратор, а не терор”. В неговия регламент също има промяна. За пръв път участниците освен, че ще „пазаруват” всички продукти за таратора на постовете от щафетата, ще има и пет бутафорни крави, от които ще се „дои” мляко. Дефилето и концертът са в същите часове – 20,00 и 20,30 ч.

Третият панаирен ден – 25 юли – започва в 10,00 ч. с конкурс за детска рисунка на открито „Панаир на киселото мляко”. В 16,30 ч. в Общинския културен център се открива изложбата „Първи стъпки в занаята”. В 18,00 ч. на площад „Независимост” е откритата сцена „Танцувай с нас”. На открития урок по народни хора ще има урна, в която ще може да се изрази съпричастност към хореографа доц. Красимир Петров, който наскоро е диагностициран с онкологично заболяване.

В 20,00 ч. е дефилето на танцовите състави, в 20,30 ч. – вечерният концерт, а след него е Панаирът се закрива с фойерверки и илюминации.