Джипита искат лекарства на хронично болни да се изписват за 100 дни
Джипита искат лекарства на хронично болни да се изписват за 100 дни / Sofia Photo Agency, архив
Джипита искат лекарства на хронично болни да се изписват за 100 дни
73931
Джипита искат лекарства на хронично болни да се изписват за 100 дни
  • Джипита искат лекарства на хронично болни да се изписват за 100 дни

Лекарствата за хронично болни пациенти да бъдат изписвани не с тримесечни рецепти за 90 дни, както е в момента, а за 100 дни. За това настояха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България.

От организацията смятат, че удължаването на срока до 100 дни ще реши проблема с изписването на лекарства, които са в опаковки по 25, 50 и 100 таблетки и ще спести време и разходи на пациентите. Пред Дарик председателят на сдружението доц. Любомир Киров уточни, че е изпратил до Здравното министерство предложение за промяна в наредбата, която се отнася до отпускането на лекарствата.

В момента на рецептурните бланки могат да се предписват медикаменти за лечение до 90 дни, което създава затруднения както на лекарите, изписващи лекарствата на хронично болните, така и на самите пациенти, посочва доц. Киров.

„То е по-удобно за хората. Това е във връзка с факта, че има опаковки от по 25, 50 таблетки и няма как да ги нагласиш така, че да ги изпишеш за 90-дневен период, което са тримесечните рецепти. И примерно човек пие по едно хапче на ден. Опаковките ако са по 50 вътре, не можеш да изпишеш две опаковки, защото стават за 100 дни. И няма как да ползваш опцията да изпишеш за по-дълъг период, т.е. човекът да не идва всеки месец. Това е идеята”, обясни доц. Киров.

Според него промяната може да се случи с елементарни корекции в наредба, номер 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствените продукти.

„Това сме го предложили, дано преди да я публикуват го вземат предвид и да го коригират. Преди това това нещо сме го съгласували с НЗОК и от тяхна страна също няма проблем”, посочи още той.

Предлаганата промяна ще осигури на лекарите удобство при изписването на лекарствата, а на пациентите - непрекъснатост на лечението, категорични са от Сдружението на общопрактикуващите лекари.