Министерство раздава безполезни ваучери на фермери
Министерство раздава безполезни ваучери на фермери / снимка: sxc.hu

През последните месеци десетки фермери са получили ваучери за гориво от земеделското министерство. На практика обаче няма къде да ги използват, тъй като бензиностанциите не ги приемат.

Един от фермерите разказва, че за последно по програма е взел ваучери за гориво за 500 лева. Дали му ги от Министерство на земеделието, за да го подпомогнат.

„Всички бензиностанции съм обиколил и всеки един отговаря, че не работи с ваучери", обяснява той пред Нова телевизия.

А бензиностанциите не ги приемат, защото се страхуват, че ще им пробутат фалшификати. Схемата е следната - ако решат да вземат ваучера, ще разберат дали е истински, чак когато го отчетат пред митниците. И така загубата ще е за сметка на бензиностанциите.

„Петролният търговец понася всички тежести на това, че е приел фалшивия ваучер, а не лицето, което го е фалшифицирало, не държавата, която е приела този механизъм", обяснява Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българска петролна и газова асоциация.

Ваучерът на фермера обаче не е фалшив, истински е, даден от министерството. Въпреки това никой не му дава гориво.

„Горивото, което фермерите могат да закупят с ваучерите по Схемата за намалена акцизна ставка, се продава от лицензирани бензиностанции. Те обаче не могат да бъдат задължени да приемат ваучерите като платежно средство" - това отговарят от министерството на въпроса къде могат да се използват раздадените от тях ваучери. Не ни казаха как бай Ангел и останалите фермери могат да си вземат обещаната нафта.

Така единственото, което остава на фермерите, е да сложат ваучерите в рамка, защото едва ли някой ще им даде гориво срещу тях. Министерството обаче отчита, че е раздало милиони за гориво на земеделците.

Източник: NovaNews.bg