Ветеринари: изменението на климата докара болести от Африка
Ветеринари: изменението на климата докара болести от Африка / netinfo

Изменението на климата доведе дотам да се борим с болести, които в университета сме изучавали като екзотични и типични само за Африка. Това коментираха на заседание на Областната епизоотична комисия в Разград д-р Илиян Драмалиев и д-р Юлиян Йорданов от Агенцията по безопасност на храните.

Повод за събирането на членовете на комисията бе вземане на мерки за предотвратяване навлизането на болестта „син език” в Лудогорието.

За пръв път тя се появила в България през 1999 г. в Бургаско, после пак през 2006 г. и сега я има в областите Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас и Ямбол. Животните се унищожават и районите се дезинфекцират, пръска се срещу насекомите, но въпреки всичко заразата пълзи насам – предупреждават специалистите. Те уточняват още, че стопаните, чиито животни нямат ушни марки, няма да получат обезщетение, ако попаднат в район, в който болестта се разпространява и се наложи унищожаване на овцете им.

Болестта засяга най-вече овцете, по-рядко кози и говеда. Не се среща при хората, но нанася значителни стопански щети – смъртността при овцете е 70%, останалите окуцяват. Симптомите на заболяването са: висока температура, затруднено дишане, посиняване на езика, оток на ушите, рани по копитото, бременните животни абортират.

Ветеринари изменението на климата докара болести от Африка
netinfo

Синият език се пренася чрез мушички, а влажното време благоприятства тяхното развитие.

Сред мерките, които членовете на Епизоотичната комисия взеха, са: забрана на пазарите за животни в региона, извеждане на паша от 19,00 до 8,00 ч., когато преносителите на заразата - мушичките - са най-активни, вземане на проби от случайно подбрани животни на всеки 2 седмици. Комисията призова общините, които имат средства, да напръскат районите, където се отглеждат овце, а стопаните, също ако имат възможност да пръскат животните си с репеленти.

Специалистите предупредиха изрично, че при установяване на болестта в населено място, се унищожават всички овце и ако те нямат ушни марки, на стопанина им не се полага обезщетение.