Палестинското ръководство предложи примирие в Ивицата Газа
Палестинското ръководство предложи примирие в Ивицата Газа / снимка: Guliver/Getty Images

Палестинското ръководство предложи на Египет план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, което да бъде последвано от пет дни преговори за спиране на боевете между палестинците и Израел, предаде Ройтерс.

„Палестинското ръководство направи ново предложение в рамките на египетската инициатива за примирие, което незабавно да бъде последвано от преговори в продължение на пет дни”, заяви в Кайро Азам ал Ахмед, представител на партията Фатах на палестинския президент Махмуд Абас.

В същото време генералният секретар на ООН Бан Ки-мун нарече „шокиращо” изстрелването на ракети от Газа от Хамас и „Ислямски джихад”, но призова Израел да прояви „максимална сдържаност”, предаде ДПА. „Посланието ми към израелците и палестинците е едно и също - спрете да се биете и започнете да разговаряте. Военните действия няма да увеличат стабилността на Израел”, заяви той в Тел Авив. В противен случай ще се окажем отново в същата ситуация след половин година или година, каза генералният секретар на ООН, цитиран от АП и ИТАР-ТАСС. „Няма алтернатива на програмата „две държави за два народа”, подчерта Бан.

Той осведоми израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Моше Яалон за разговорите си за примирие, които е водил с палестински и арабски лидери. Досега примирието беше отхвърляно поради искания за отстъпки, включително облекчаване на блокадата на Ивицата Газа.

Генералният секретар заяви, че вярва, че неговата извънредна обиколка в Близкия изток скоро ще доведе до прекратяване на боевете между Израел и Хамас, предаде АП. Той обаче отказа да разкрие подробности, отбелязва БТА.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който също е на обиколка в региона, подкрепи египетското предложение за прекратяване на огъня. Ще има възможност да се обърне внимание на „скритите проблеми”, ако Хамас приеме, подчерта той.

„Да се постигне само прекратяване на огъня очевидно не е достатъчно”, заяви той след среща с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Кайро. „Важно е да има сериозен ангажимент, дискусии и преговори по скритите проблеми и да се обърне внимание на всички важни въпроси, които ни доведоха до тук”.