Русия ще реагира съразмерно на действията на НАТО и разгръщането на ПРО
Русия ще реагира съразмерно на действията на НАТО и разгръщането на ПРО / снимка: БГНЕС, архив

Русия адекватно и съразмерно ще реагира на приближаването на военната инфраструктура на НАТО към руските граници и разгръщането на противоракетната отбрана (ПРО). Това заяви президентът Владимир Путин на състоялото се по-рано днес заседание на Съвета за сигурност на Русия.

„Каквото и да говорят чуждестранните ни колеги, ние добре виждаме какво става на практика. Войсковата групировка на НАТО на територията на източноевропейските държави демонстративно се усилва, включително в акваториите на Черно и Балтийско морета. Нарастват мащабите и интензивността на оперативната и бойната подготовка”, изтъкна държавният глава.

„Няма да оставим без внимание разгръщането на глобалната противоракетна отбрана (ПРО) и увеличаване на стратегическите високоточни оръжия. Често ни казват, че системата за ПРО е отбранителна система. Нищо подобно, това е настъпателна система, това е част от настъпателната отбранителна система на САЩ, изнесена на периферията”, изтъкна държавният глава.

Засягайки драмата със сваления малайзийски самолет над Украйна, Путин увери, че „Русия ще направи всичко, което зависи от нея, за пълноценното разследване на катастрофата на малайзийския самолет”. Той добави, че именно заради това Москва е подкрепила резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

Президентът увери, че Русия стриктно спазва международното право, но подчерта, че другите държави също трябват да вземат под внимание националните интереси на Русия.

Западът да призовава не само опълченците, но и Киев за прекратяване на огъня, подчерта още Владимир Путин на заседанието. „Вчера, когато опълченците предаваха така наречените черни кутии, въоръжените сили на Украйна предприеха танкова атака срещу Донецк, танковете пробиха към железопътната гара, тя бе обстрелян и международните специалисти, пристигнали на мястото на трагедията, не можеха да си покажат главите. Все пак опълченците не обстрелват себе си! В края на краищата трябва и киевските власти да бъдат призовани към спазване на елементарните норми на порядъчност, да въведат спиране на огъня поне за краткото време на разследването”, подчерта още Владимир Путин.

Президентът смята за странна и неприемлива логиката на Запада към кризата с Украйна. Той напомни, че преди време в Киев някои лица „са взели властта по въоръжен, неконституционен начин, след преврата проведоха избори, но по странен начин начело на държавата се оказаха онези, които са финансирали или осъществили преврата”, обобщава БГНЕС.
По думите му те се опитват да „смачкат, без никакъв опит за поне някакви преговори онази част от населението, която не е съгласна с такова развитие”.

„А пред Русия при това едва ли не ултимативно се казва - или ни дайте, позволете ни да унищожим тази част от населението, която етнически, културно, исторически е близка с Русия, или ние ще въвеждаме срещу вас някакви санкции. Странна, разбира се, логика, тя е абсолютно неприемлива”, подчерта Владимир Путин.

Руският президент изрази увереност, че сценарият на „цветните революции” в Русия не работи, въпреки опитите за дестабилизиране на ситуацията. „Подобни методи срещу Русия няма да минат”, категоричен е Путин.