Общинският фонд „Ин витро“ става по-либерален
Общинският фонд „Ин витро“ става по-либерален / netinfo

Либерализират правилата за получаване, отпада забраната двойката с репродуктивни проблеми да не може да ползва друг източник на финансиране – държавния фонд или програми на различни фондации.

Ограничението бе въведено с приемането на Правилника за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на община Разград, което стана през 2011 г.

Забраната на практика отнема възможността за провеждане на ин-витро процедури на семейства, които не могат да осигурят финансовия ресурс над общинската помощ, която е максимално 2500 лв. – мотивира настояването си тя да отпадне заместник-кметът Хасан Хасанов. Предложението му бе единодушно подкрепено на заседания на постоянните комисии към Общинския съвет. На сесия ще бъде гласувано следващата седмица.

Предложението за изменение на Правилника включва и увеличаване на броя на членовете на комисията, която разглежда документите на кандидатите за подпомагане – от 5 на 7 човека, включват се юрист и началника на отдел „Здравеопазване” в община Разград.