Използването на дронове - най-бързо развиващ се бранш до 2020 година
Използването на дронове - най-бързо развиващ се бранш до 2020 година / снимка: Guliver/Getty Images

Използването на безпилотните летящи системи/дронове/ за граждански цели може да се превърне в най-бързо развиващият се бранш до 2020 година, заяви Явор Йотов - председател на клъстер "Автономна платформа за граждански въздушни услуги". В обединението, което проведе семинар в Добрич, членуват фирми от София, Бургас и Русе. То има за цел да популяризира у нас използването на дроновете и да участва в изработване на регулацията на употребата им, каквато в момента липсва.

Преди години безпилотните системи са се използвали само от военните. През последните 3-4 години обаче, в световен мащаб, има бум в развитието на тези технологии за цивилни цели, каза още Явор Йотов. Дроновете се прилагат в различни сектори - за картографиране, въздушно видеозаснемане, откриване и наблюдение на горски пожари, наводнения, разливи и други бедствия, при които е невъзможно или опасно човешка сила да обходи засегнатите обекти.

Чрез тези системи може да се прави и инфрачервено заснемане, което не е новост например при агропроизводителите. С такъв тип платформи обаче може да се предложи много по-подробна информация за състоянието на посевите.

Гражданските безпилотни летателни апарати се използват все по-често в Европа, особено в Швеция, Франция и Великобритания. Екологията и Гражданската защита са сред най-силно заинтересованите от тези технологии.

Използването на дроновете обаче се регламентира от доста слаба регулаторна рамка, казват експертите. Прилагат се основните национални правила за безопасност, но те се различават в отделните държави и редица ключови предпазни механизми не се разглеждат по последователен начин.

Затова Европейската комисия предложи да се въведат строги стандарти за регулиране на експлоатацията на граждански безпилотни системи. Целта е да се позволи на европейската индустрия да се превърне в световен лидер на пазара на тези технологии, като в същото време се осигурят всички необходими защитни мерки.