Катастрофи по улиците и нагънат като шлейф асфалт, вещае съветник от БСП
Катастрофи по улиците и нагънат като шлейф асфалт, вещае съветник от БСП / Dariknews.bg
Катастрофи по улиците и нагънат като шлейф асфалт, вещае съветник от БСП
73962
Катастрофи по улиците и нагънат като шлейф асфалт, вещае съветник от БСП
  • Катастрофи по улиците и нагънат като шлейф асфалт, вещае съветник от БСП

Незабавно свикване на Надзорната комисия на проекта за Водния цикъл иска групата на социалистите в местния парламент. От опозицията заявиха, че това не е правено около половин година.

Има забавяне в реализацията на дейности. Подозрението е, че това се прави, за да се изчака приближаване на датата на извънредните избори. Друга възможна причина са грешки, които екипът е допуснал и не иска да излязат наяве, съмняват се червените.

Според Иван Николов, съветник от БСП, по сметката на проекта има около 6 млн. лв., следователно забавянето не е с финансов характер. "Каква е причината за забавянето?", запита той и заяви, че на заседание на Общинския съвет утре ще потърси отговор от кмета Таня Христова и хората, ангажирани с реализацията на проекта. Николов разкритикува и асфалтовата смес, която се полага. Тя била неподходяща за стръмните габровски улици, категоричен е Николов.

Общинският съветник от БСП коментира на пресконференция:

"Надзорния съвет не се е събирал вече половин година. Въпросите, които ще поставя сега можех да ги поставя, ако имаше свикване. Сроковете за всички линейни обекти вече са изтекли. Нямаме официална информация защо тези обекти не са завършени с асфалтовото покриване. В материалите, които като общински съветници сме получили аз съм маркирал отговор за всеки един от обектите. Ако мислите, че има разлика, лъжете се. Записано е, че срокът е удължен поради необходимост от завършване, изпитване и дезинфекция на магистрални водопроводи, попадащи извън обхвата на договора. За всеки един от обектите е записано това. Само за разширението на канализационната мрежа на Златари е записана някаква логична причина.

Всички тези неща като проблем е трябвало да бъдат заложени като срокове, за да не става така че в момента да не се изпълняват договорите. Как ще се извърши дезинфекция на магистрален водопровод без да се вкара в него водата и без той да се завърши? Дезинфекцията се извършва максимум за 72 часа. Явно има някаква друга причина за забавяне на обектите и смятаме да я разберем. И това ще отправим като питане към кмета. Дали забавянето е свързано с липса на пари? В отчета си кмета казва, че има налични 6 млн. лв. Значи не е липсата на пари. Дали не е, както спомена един мой приятел във фейсбук, че се отлагат тези неща, за да могат да се направят по-близо до изборите наесен и тогава да се задвижат тези машини като подвижни билбордове. За да могат да рекламират, че са свършили работа пред хората. Но пък те хората ще забравят и трудностите (ако обектите са завършени б.р.), така че няма много логика в тази работа.

И още един проблем. нашият град е със стръмни улици, а се използва асфалтова смес с дребна фракция. Става наистина добра, гладка повърхност. При самото завършване - идеално. Но първо тази смес не е достатъчно устойчива. Тя се смъква при стръмни улици и долу става набрана на шлейфове. Гладката повърхност при малък дъжд става хлъзгава. Катастрофите ще станат доста редовни за нас. Трябва да е асфалтова смес с нормална едрина на зърната. Не се получава онази гладка повърхност, която изглежда превъзходно. Като сума няма кой знае каква разлика, но явно искат да е "замазаничко".

Това са нашите въпроси, които искаме да поставим на кмета на Община Габрово. Но много от тях можехме да ги поставим на Надзорния съвет. Там са събрани хора от различни институции и могат да се дадат мнения и съвети".

Иван Николов заяви още, че ще настоява да се поднови практиката за свикване на Надзорния съвет всеки месец.

Бул. "Априлов" е темата, по която проявява интерес Иван Калчев от БСП. Той заяви, че провод, който спира асфалтирането на участъка е правен през 40-те години на миналия век и е напълно логично той да бъде подновен, а бил пропуснат. "Искам да опитам кой от лицата в Община Габрово, възлагали проектирането, е отговорен. Кой ще поеме отговорност 1 година да се пътува по булеварда в този вид".

Запис от изявлението на Иван Николов може да чуете в прикачения аудио файл.