Червеният избор: кандидати за наследници на Станишев начело на БСП
Червеният избор: кандидати за наследници на Станишев начело на БСП / снимка: ThinkStock/Getty Images

В неделя в София ще се проведе конгрес на БСП, на който ще трябва да бъде избран новият председател на партията. С най-много номинации са Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев. Очакванията са, че част от претендентите ще се откажат по време на самия конгрес. Социалисти обаче припомниха, че дори на самия форум може да се появят кандидатури за поста на Станишев.

През 2001 година тогавашният лидер на БСП и нов президент Георги Първанов обявява, че е избрал международника Сергей Станишев за свой наследник в партията. Това се разбира след 9-часово заседание на Изпълнителното бюро на социалистическата партия, на което не се постига единодушно съгласие за излъчване на обща кандидатура за нов лидер на БСП. Тогава Станишев казва: "Може да съм млад, но не съм безотговорен. Съзнавам какви са предизвикателствата пред БСП. Председателството в БСП не се наследява, а се избира".

13 години по-късно на Станишев му се налага да повтори съдбата си - да бъде избран нов шеф на социалистите, а той да отстъпи стола. "Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред, оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер" - с тези думи Станишев съобщи в началото на месеца на пленум на партията решението си да се оттегли от лидерския пост. "Аз оставам в първите редици на политическата кампания, на битката, която БСП е водила и води в името на каузи", допълни той.

Дългогодишният председател на партията обаче, без да конкретизира, че си посочва наследник, направи Драгомир Стойнев заместник-председател. Минути след това самият Стойнев призна, че ще се включи в лидерската битка: "Всичко зависи от номинациите и от решението на Конгреса. Ние сме демократична партия и конгресът е именно институцията, която решава, кой ще бъде следващият лидер на БСП. Ако получа номинации, ще участвам".

С такива претенции обаче са още доста хора от партията. Малко след него същата заявка направи и заместник-председателят на парламента Мая Манолова. "Ако получа номинация, ще я приема", отсече тя. Манолова обаче стана жертва на приятелски огън. Кирил Добрев съвсем скоро нескрито симпатизираше от парламентарната трибуна на Манолова. "Майче, не се притеснявай, любов моя, камъни се хвърлят само по дърво, което ражда плодове. И тя не е мъжко момиче, тя е просото пич", каза той по време на пленарно заседание на 9 май. Но след като стана ясно, че Манолова ще участва в надпреварата за председателското място, не видя в нея вариант за лидерка. "Аз жените ги предпочитам за други работи", каза Добрев. Манолова отмина забележката на другаря си. "Не вярвам да е казал подобно нещо. Ние в БСП не си говорим така. Ние сме другари, освен това сме от един отбор и това е отборът на БСП", обясни Манолова.

Още една дама се включи в състезанието - Корнелия Нинова, която в последните години, като че ли не беше сред лансираните от партията лица. Първо, каза, че няма да се бори. После обаче си промени мнението. "Ако бъда избрана, ще направя три неща. Ще поставя въпроса за промяната вътре в БСП и ще я осъществя. Ще поставя на друга, различна основа коалиционните отношения".

Друго знаково лице за БСП - Румен Овчаров, няма да се включи в надпреварата, но видя именно в дамите вариант за нов лидер: "Жените са много атрактивни. Една жена начело на БСП би изглеждала като белег на промяна".

Лидерът на крайно левите в БСП - Янаки Стоилов, също се амбицира за стола на Станишев. "Казано буквално да изгоним търговците от храма. Този избор, без преувеличение е национален проблем, затова ще участвам в него до край", каза Стоилов.

Само преди няколко дни стана ясно, че председателят на парламента Михаил Миков, известен и със силните си позиции в различните лобита в партията, смята да се състезава за поста социалист №1. "Тази процедура, в която влизаме, за смяна на председателя, трябва да даде енергии и консолидация за утвърждаване, за разширяване позициите на БСП и за премахване на противоречията не само в БСП, но и в обществото като цяло", каза той.

Вечният опозиционер в БСП, депутатът, който доброволно си подаде оставката след загубата на БСП на евровота - Георги Кадиев, също се впусна в надпреварата. Той избра фейсбук, за да обяви решението и визията си за партията.

"Избрах този начин да съобщя решението и мотивите си, защото искам да говоря директно с членовете на БСП, с нейните симпатизанти и опоненти. Освен това тази форма е някакъв сигнал, че БСП влиза в 21 век", призна за амбицията си Кадиев. Според запознати той щял да обоснове влизането си в лидерската надпревара с необходимостта от истинска промяна в партията, която била изправена пред риск от подмяна на промяната. Освен това бившият столичен общинар и ексдепутат щял да надъхва социалистите да си припомнят забравения вкус, какво е БСП да спечели на изборите.

Сред кандидатите, които на пръв поглед са с по-малки шансове, са депутатът Жельо Бойчев и Георги Гергов. Твърде възможно е до конгреса в неделя да бъдат номинирани още хора. Но също така очакванията са част от тях сами да се откажат от надпреварата.

Засега социалистите са единодушни само по една тема. Новият лидер ще бъде избран след балотаж, защото никой от кандидатите няма да събере достатъчна подкрепа още на първия тур. След това на новия шеф на социалистите му предстои трудната задача, след 10 поредни загуби, БСП да спечели предсрочния вот през октомври или лидерството му да започне с фалстарт.