Само подобряване културата на шофиране ще спре войната по пътищата
Само подобряване културата на шофиране ще спре войната по пътищата / снимка: БГНЕС
Само подобряване културата на шофиране ще спре войната по пътищата
73969
Само подобряване културата на шофиране ще спре войната по пътищата
  • Само подобряване културата на шофиране ще спре войната по пътищата

Без повишение на културата на шофиране и адекватното поведение на всички участници в движението войната по пътищата ще се задълбочи, а последиците от нея са неизброими човешки трагедии и материални загуби. Това заяви в интервю за Дарик Алекси Кесяков, секретар на държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по повод издаването на книгата му „Всеки живот си заслужава”. По думите му всеки живот трябва да се пази и дори един загинал човек е много.

„Не бива да се примиряваме и ако можем да спасим един човешки живот, то всички трябва да се концентрираме да му помогнем. Основните причини за пътните инциденти са превишена скорост, употреба на алкохол, липсата на предпазни колани, неправомерно изпреварване. Но човек трябва да мисли до колко владее автомобила, който управлява”, заяви Кесяков.

„Човек, когато превозва близи хора, трябва да бъде много внимателен, защото в последно време сме свидетели на много тежки семейни катастрофи - баща убива дъщеря, син, или син убива майка си, ужасни трагедии и това е всяка седмица. Тези катастрофи не можем да ги отнесем към онези традиционни, които са причинени от несъобразена скорост или употреба на алкохол. Трябва да управляваме внимателно и никога не трябва да забравяме за себе си, за своите възможности зад волана и за хората, които превозваме. Трябва да ги пазим”, каза още той.

„Катастрофите имат доста сериозен масов характер, защото цялото общество участва в движението. Дали ще е пешеходец, моторист, велосипедист, пътник, той участва в движението. А в движението важат физическите закони. Като сбърка човек получава удар, колкото е по-голяма скоростта, толкова е по-голям ударът. Трябва да знаем, че ударите, които се получават не се съобразяват с това кой какво мисли за себе си. Те повреждат човешкото тяло по един и същи начин на този, който е много силен и този, който е много слаб, на този, който е много умен и на друг, който няма високо образование, на богатия и на бедния. На пътя кинетичната енергия мачка всеки човек, който попадне под нейните удари”, уточни Кесяков.

„Трябва да продължи да се говори за затягане на мерките с цел предотвратяване на транспортните инциденти, защото все пак санкциите оказват коригиращо влияние върху поведенията на хората. Безсмислено е човек да прави нарушения непрекъснато и постоянно пари от личния му бюджет да отиват за плащане на глоби. Най-страшното е, че системните нарушения водят до по-тежки ситуации, така че няма малко и голямо нарушение. В един момент човек прави ежедневно нарушения - изпреварва неправилно или паркира в пешеходната зона. Той така свиква с това нарушение и мисли, че това му е привилегия, че в един момент спира да мисли, спира да се оглежда и тогава точно може да стане ситуацията, която да му обърне живота в коренно друга посока. Човек, преуспял в своя бизнес, създал семейство, извършва елементарно нарушение и в един момент това нещо му прекършва живота. Трябва да се борим за живота си, да се радваме и да не забравяме, че на пътя кинетичната енергия не се съобразява кой какво мисли за себе си и там човекът се унищожава безмилостно. Човек трябва да познава опасностите по пътя, да се пази, както се пази да не падне от високо, да не се пореже или задави, защото на пътя човек може да получи всички повреди, от които се пази в бита”, допълни експертът по безопасност на движението.

„Човек трябва да се учи непрекъснато. И най-вече трябва да следим информацията, която излиза по медиите, да не си мислим, че тези нарушения и катастрофи, които правят участниците в движението се допускат от лоши шофьори, а ние сме страхотни карачи. Ние трябва да се съобразяваме с обстановката по пътищата, да караме внимателно, да пазим себе си, защото ние може да сме много добри шофьори, но другите правят грешки и ние трябва да умеем да избегнем тези грешки”, коментира Кесяков по повод идеята за въвеждане на опреснителни курсове да дългогодишните шофьори.

Относно „златния талон” той поясни, че във всяка дейност трябва да има стимули. По думите му всеки, който е преминал през завоя, е получил бонус да живее повече, защото статистиката показва, че всеки четвърти загинал по пътищата е от катастрофа на завой.

„Младите водачи трябва много добре да познават процесите в пътното движение, защото човек много бързо може да загуби здравето и живота си в зората на своята младост. Трябва да бъдем по-внимателни зад волана и да не се поддаваме на емоции, защото може да сбъркаме и тази грешка да бъде фатална. Хората трябва да се отнасят по-сериозно към младите водачи, защото те са онези, които са получили току-що някакво свидетелство, учили с 30-40 км, не могат да взимат завоите и на другия ден  карат със 140 км. Препоръчвам на всички близки, когато техните деца получат свидетелство за управление на автомобил, да се поинтересуват доколко могат да управляват, нужни ли са им повече часове и първите няколко хиляди километра да ги придружават. Нека мислим повече за живота и здравето си и всячески да се борим да ги съхраним”, съветва Алекси Кесяков.