Анастасов: Никога не съм твърдял, че имам диплома от Мюнхен
Анастасов: Никога не съм твърдял, че имам диплома от Мюнхен / снимка: БГНЕС, архив

Наистина не виждам голяма новина, дори не виждам новина. Този коментар направи пред БГНЕС министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов във връзка с информация, че няма диплома от университета в Мюнхен.

„Никога и никъде не съм заявявал, че съм дипломиран (бел. ред - от Мюнхен) и това стои във всички видове биографии и социални мрежи”, категоричен бе Анастасов. „Естествено, има причини да не съм се дипломирал и аз ще ги изложа подробно утре, но наистина не виждам каква е новината”, добави той.

На въпрос дали има обяснение откъде и по каква причина точно в този момент е тръгнала атаката срещу него, Анастасов отвърна, че утре ще говори „лице в лице с човека, който тиражира тези неща”.

„Публично ще заявя всичко, за да излязат наяве някои интересни работи”, обеща той като поясни, че не става дума за брифинг, но всички заинтересовани ще разберат за какво става дума.

По-рано днес dnevnik.bg съобщи, че министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов няма диплома от Техническия университет в Мюнхен, като цитира ръководителя на пресофиса на учебното заведение Улрих Марш.

31-годишният Станислав Анастасов от ДПС, който наследи Искра Михайлова начело на екоминистерството, е учил информатика от 2002 до 2005 г. в ТУ-Мюнхен, но не е получил диплома. Постът беше овакантен от Михайлова, след като тя беше избрана за евродепутат от листата на ДПС.

Според информацията на официалния сайт на Движението за права и свободи - в секцията с кандидати за евродепутати, Анастасов продължава да е представен като „завършил „Информатика” в Техническия университет-Мюнхен”. На страницата на Министерство на околната среда и водите, в биографията на Анастасов - вече като министър на екологията, той е завършил семестриално факултет „Информатика”" в Техническия университет-Мюнхен, Германия.

Същото се твърдеше и в автобиографията на личния му сайт (www.anastass.com), където се уточняваше и, че е бакалавър е по „Стопанско управление” в СУ „Св. Климент Охридски” и има магистърска степен по политически мениджмънт и публични политики в Нов български университет. Малко след като се появиха съмнения в публичното пространство дали Анастасов действително има диплома от немския университет, сайтът му спря да съществува и вече препраща към профила му в социалната мрежа LinkedIn.