Парламентът прие оставката на кабинета „Орешарски
Парламентът прие оставката на кабинета „Орешарски / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Парламентът прие оставката на кабинета „Орешарски"
73978
Парламентът прие оставката на кабинета „Орешарски"
  • Парламентът прие оставката на кабинета „Орешарски"

Народното събрание прие оставката на кабинета „Орешарски" след близо 3-часови дебати. Гласуваха общо 196 народни представители. „За" оставката бяха 180 депутати, 8 - против и 8 се въздържаха.

Решението беше посрещнато с ръкопляскания и със ставане на крака от народните представители от ГЕРБ.

Против гласуваха осем депутати от БСП, 7 депутати от левицата се въздържаха, както и един от ДПС. Сред народните представители, които не пожелаха Орешарски да си ходи беше и социалистът Таско Ерменков. Причината да гласува „против" била не защото имало шанс това правителство да продължи да работи, а като благодарност за свършеното, както и заради хората, подкрепяли правителството по улиците.

Единственият депутат от друга парламентарна група, който е гласувал "въздържал се", е Невин Хасан от ДПС.

Тази сутрин депутатите най-накрая успяха да съберат кворум, който беше осигурен с помощта на народните представители от опозицията. Депутатите от "Атака" влязоха по-късно в зала. Председателят на парламента откри заседанието с първа точка - оставка.

От БСП използваха дебатите по оставката на кабинета, за да разкритикуват ГЕРБ.

„Гражданите за европейско развитие на България просто отказаха да са опозиция. В нито един момент близо стоте народни представители на ГЕРБ не се държаха като парламентаристи или опозиционери", коментира шефът на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова от парламентарната трибуна да се обърне поглед напред и да се научат уроците от управлението.

Местан заяви, че трябва да се намери и формулата на управлението: „Днес ще гласуваме оставката на първото българско правителство на политическото малцинство за последните 25 години. Този факт е от съществено значение, защото политическият процес не успя да изгради култура на коалициоността, камо ли да бе възможно да понесе фигурата на правителство на политическото малцинство".

Парламентът прие оставката на кабинета Орешарски"
netinfo

„Партия ГЕРБ не е виновна за противопоставянето в парламента и обществото", заяви по време на дебатите заместник-председателят на опозицията Цветан Цветанов. Той призова политическите сили да спрат с обидите: „Аз все пак да отправя едни пожелания за всички министри, министър-председателят на България, защото добри или лоши те вече са част от историята".

Премиерът в оставка Пламен Орешарски отчете изключително трудната среда, в която е работил кабинетът: „Работихме в най-сложната политическа среда в новата ни история. Въпреки това изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти за едногодишния период до края на месец май тази година. Ръководихме се от интереса на хората въпреки съпротивата, която срещахме всекидневно".

Според договорените с президента срокове правителството ще работи в оставка до 5 август.

Парламентът прие оставката на кабинета Орешарски"
netinfo