Пречиствателната станция на Кърджали излезе от строя, водата годна за пиене най-рано в понеделник
Пречиствателната станция на Кърджали излезе от строя, водата годна за пиене най-рано в понеделник / netinfo

Днес по обяд пречиствателната станция на Кърджали, която обработва питейната вода за Кърджали, Момчилград и още 35 населени места, излезе от строя. От вчера тя е негодна за пиене, а от днес от чешмите тече мътилка. Мътността на водата достига 300 милиграма на литър при допустими стойности от 0 до 3 милиграма на литър. Стократното замърсяване е причинено от мътната вода, която потече от язовир Боровица на 22 юли вследствие на проливните дъждове. Към 12 часа на обяд днес утаителите и клетките на пречиствателната станция бяха затлачени с тиня и пясък.

„Това накара екипът, който обслужва съоръженията, да отбие водата от входа на пречиствателната станция с байпасна връзка, за да може утаителите и клетките да се изчистят и да могат да приемат евентуално по-бистра вода от яз. Боровица, когато тя се утаи”, каза ръководителят на пречиствателната станция Дора Камарева. По думите й при 100 милиграма на литър замътненост на водата съоръжението може да работи добре, но при 300 милиграма на литър то се затлачва и блокира.

„През целия експлоатационен период на яз. Боровица това не се е случвало”, категорична и силно притеснена беше директорът на В и К Кърджали инж. Кера Василева. Тя не се ангажира с прогноза кога ще може да се излезе от кризисната ситуация с питейната вода, но изрази надежда до неделя тя да се избистри, пречиствателната станция да заработи и след дезинфекциране на мрежата, от понеделник водата, която тече от чешмите вече да е годна за пиене.  По думите й 65 000 потребители се захранват с вода от яз. Боровица.

Има потенциален риск за здравето на  хората, ако се пие от тази вода, възможно е да има стомашно-чревни разстройства и по сериозни стомашно-чревни инфекции”, алармира директорът на дирекция „Обществено здраве” към РЗИ Кърджали Росица Иванова. По думите й от инспекцията са предупредили всички институции и директори на детски градини в Кърджали, Момчилград и прилежащите 35 села и се вземат всички мерки те да бъдат снабдени с необходимото количество вода за готвене.