Няма оцелели в катастрофата на алжирския самолет в Мали
Няма оцелели в катастрофата на алжирския самолет в Мали / БГНЕС

Няма оцелели в катастрофата на алжирския самолет, който се разби вчера в Мали със 116 души на борда, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. Сред пътниците имаше 51 френски граждани.

Оланд посочи също, че една от "черните кутии" на самолета е била открита от френски войници, които са обезопасили мястото на катастрофата в района на Госи, близо до границата с Буркина Фасо. Записващото устройство е изпратено в град Гао в северната част на Мали за изследване.

Най-вероятната причина за катастрофата е лошото време, казаха френски представители, цитирани от Ройтерс. От първоначалния оглед на останките на самолета става ясно, че той се е разбил от удара в земята, което може да означава, че причина за катастрофата вероятно е лошото време, техническа повреда или други причини. В интервю за телевизия "Франс 2" френският транспортен министър Фредерик Кювилие изключи версията за атентат и посочи, че още от самото начало се е смятало, че става дума за злополука.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обаче каза по радио "Ер Те Ел", че тероризмът не може да бъде изключен като причина за трагедията, докато не приключи изследването на останките на самолета. "В зоната има терористи. Ние знаем, че тези групи са враждебно настроени към Запада", каза Казньов . Разбилият се самолет бе намерен от френски безпилотник. Със съгласието на властите в Мали около 30 камиона с френски войници са били изпратени да отцепят района.

Нито една хипотеза за падането на самолета не бива да бъде изключена, но "единственото, което знаем със сигурност, е предупреждението за лоши метеорологични условия", каза още снощи френският министър на външните работи Лоран Фабиюс.

Според печата в Алжир основните версии за причините са неблагоприятните метеорологични условия и лошото техническо състояние на машината, произведена през 1996 година.

Алжирското външно министерство е сформирало кризисен щаб, координиращ усилията на разследващите инцидента.

Източник: БТА