Мерджанов: ГЕРБ и ДПС формираха ново парламентарно мнозинство
Мерджанов: ГЕРБ и ДПС формираха ново парламентарно мнозинство / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Мерджанов: ГЕРБ и ДПС формираха ново парламентарно мнозинство
74011
Мерджанов: ГЕРБ и ДПС формираха ново парламентарно мнозинство
  • Мерджанов: ГЕРБ и ДПС формираха ново парламентарно мнозинство

ГЕРБ и ДПС нарушават договорката при президента Росен Плевнелиев да не се сформира правителство в рамките на този парламент. Обвинението дойде от председателя на групата на социалистите в парламента Атанас Мерджанов след заседание на групата.

Днес социалисти ще отидат при премиера Пламен Орешарски, за да поискат той да оттегли предложението си за актуализация на бюджета.

„Искаме категорично да заявим, че е нарушено споразумението при държавния глава Росен Плевнелиев. И трябва да кажа още по-тежко - идеологът на нарушаването на това споразумение беше самият държавен глава, тъй като вчера на поредните консултации от всяка една от парламентарните групи беше категорично заявено, че в рамките на това НС ново правителство няма как да бъде съставено", заяви Мерджанов.

Той добави, че след гласуването на извънредното заседание днес и след речта на президента е станало ясно, че такова мнозинство е било формирано:

„Фактът, че има две парламентарни групи, които предизвикват извънредно заседание и то за актуализацията на бюджета само за себе си говори, че е налице ново парламентарно мнозинство. То, както може да гласува основната политика на държавата - републиканския бюджет, така и да състави и ново правителство. Ние категорично се разграничаваме от това неспазване на споразумението. Ние - БСП и Коалиция за България, сме предвидима политическа сила. С връщането на проучвателния мандат на президента ние оставаме на категоричната си политическа позиция, че най-добрият изход за създадената ситуация в България са предсрочни избори на 5 октомври. Всяко друго отклонение - по актуализацията на бюджета, смяна на УС в БНБ, както и други решения - като да се даде право на служебното правителство да сключва договори, са нарушение на споразумението. Ако президентът иска да бабува за съставяне на ново правителство в рамките на това НС, той поема категоричната отговорност".