Орешарски няма да оттегли актуализацията на бюджета
Орешарски няма да оттегли актуализацията на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Орешарски няма да оттегли актуализацията на бюджета
74016
Орешарски няма да оттегли актуализацията на бюджета
  • Орешарски няма да оттегли актуализацията на бюджета

Правителството няма да оттегли предложението си за актуализация на бюджета на здравата каса и на държавния бюджет.

Това стана ясно от думите на премиера в оставка Пламен Орешарски по време на среща с граждански организации.

Премиерът посочи, че внесеният вариант на актуализация е бил добре обмислен и целта му е да не се създава напрежение в работата на служебното правителство.

По-рано днес напрежението между БСП и ДПС, както и взаимните обвинения продължиха и в кулоарите на парламента. Малко след като благодарение на движението и ГЕРБ беше решено следващата седмица да има извънредно заседание за актуализация на бюджета, БСП обвини двете политически формации, че готвят ново правителство в рамките на този парламент.

След това социалистите поискаха от премиера Пламен Орешарски да оттегли предложението си за актуализацията. Според Корнелия Нинова министър-председателят им казал, че ще си помисли. Малко по-късно обаче от думите на Орешарски стана ясно друго.

„ГЕРБ и ДПС нарушават договорката при президента Росен Плевнелиев да не се сформира правителство в рамките на този парламент". Обвинението дойде от председателя на социалистите в парламента Атанас Мерджанов след заседание на групата.

„Фактът, че има две парламентарни групи, които предизвикват извънредно заседание и то за актуализацията на бюджета само по себе си говори, че е налице ново парламентарно мнозинство. То, както може да гласува основната политика на държавата - републиканския бюджет, така може и да състави ново правителство", добави Мерджанов.
Зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов беше лаконичен по темата:

„Не мисля, че това може да се случи. Твърде рано е да се говори за каквито и да било коалиции. Нека да минат изборите. След тях ще водим разговори в зависимост от това кой колко гласове ще спечели". Имамов добави, че ДПС ще върне проучвателния мандат, който се очаква президентът Росен Плевнелиев да връчи на движението в понеделник.

Освен критики към доскорошните си партньори, социалистите предприеха още една стъпка - срещнаха се и с премиера Пламен Орешарски, за да поискат той сам да оттегли предложената актуализация на бюджета. Според Корнелия Нинова министър-председателят им казал, че ще си помисли. Малко по-късно обаче от думите на Орешарски стана ясно друго.

„Ние внесохме този вариант обмислено, а не необмислено. За да не създаваме напрежение и да позволим служебният кабинет да работи нормално. Това е в интерес на всички български граждани", заяви Орешарски.

Следващата седмица президентът трябва да връчи на ДПС последният проучвателен мандат и при пореден отказ, ще назначи служебен кабинет.