Д-р Татяна Стоева: Светлина в дъното на тунела не се вижда в близките 10 години
Д-р Татяна Стоева: Светлина в дъното на тунела не се вижда в близките 10 години / Юлияна Николова, Darik Radio
Д-р Татяна Стоева: Светлина в дъното на тунела не се вижда в близките 10 години
74022
Д-р Татяна Стоева: Светлина в дъното на тунела не се вижда в близките 10 години
  • Д-р Татяна Стоева: Светлина в дъното на тунела не се вижда в близките 10 години

„Българските родители много обичат да дават антибиотици, но това не е само техен проблем. Често общопрактикуващите лекари в бързината си предписват ненужно антибиотично лечение.“

„Не знам дали тези, които толкова често споменават здравната реформа, всъщност знаят как ще изглежда тя, когато един ден бъде завършена.“

„За младите родители препоръчвам по-малко четене в интернет, и по-малко вслушване в съветите на леля Пенка и баба Ваня.“

Българските родители много обичат да използват антибиотици при лечението на техните деца. Това обаче е не само проблем на родителите, но и на общопрактикуващите лекари, които, поради малкото време, което имат за преглед, често предписват ненужно антибиотично лечение, от страх да не пропуснат развитието на някои по-сериозни усложнения при малчуганите. Това разказа пред Дарик един от най-добрите педиатри в България д-р Татяна Стоева, която работи в Клиниката по детски болести в столичната болница „Лозенец.“ В предаването „Най-добрите лекари“ Стоева посочи, че друга от причините за честото антибиотично лечение е фактът, че у нас антибиотиците се продават свободно в аптеките, без рецепта. По отношение на проблемите в здравеопазването, специалистът е категоричен, че много малко от тези, които говорят за здравната реформа у нас, всъщност имат представа как наистина как би изглеждала тя, когато бъде завършена.

„Избрах детската пулмология, защото детските заболявания на дихателната система са всъщност най-честите проблеми при децата. Те са почти 85% от цялата заболеваемост, остават едни 15%, които са разпръснати при всички останали болести. Така че детските респираторни заболявания и тревогите на родителите са най-честите проблеми при децата,“ казва педиатърът.

Според Стоева голяма част от родителите по-скоро преекспонират здравословните проблеми при техните деца. Много малка част били тези, които всъщност подценяват действителното състояние на детето. От друга страна, специалистът добавя, че тревогата на родителите е свързана с безсмислени прегледи, безсмислена загуба на време на лекаря, но в крайна сметка по-добре да е така, отколкото да е подценено състоянието на детето.

„Детската астма, например, като че ли се мята в две крайности – или хиподиагностика и забавяне на лечението, или хипердиагностика и започване на лечение на деца, които всъщност нямат нужда от това. Но детската астма в 21-и век заема огромно място сред детските респираторни заболявания. Затова е по-добре едно излишно насочване на дете със съмнение за астма към специалист, отколкото забавяне на лечението и настъпване на необратими последствия за детския бял дроб. Призовавам всички – нека да мислят в тази насока. Младите родители са една доста сложна група, с която се сблъскваме, защото първо за тях новото дете е най-големият проблем и цялото им внимание е ангажирано с него. Според мен не тревожните симптоми на детето трябва толкова  да ги притесняват. На младите родители бих отправила един много сериозен съвет: първо – по-малко четене на интернет, второ – по-малко слушане на  леля Пенка и баба Ваня и нека да се осланят на собственото си усещане, те най-добре знаят какво е важно и нужно за тяхното дете. Усетът на майката и на бащата в никакъв случай не може да бъде грешен, така че понякога грешните съвети идват от интернет и от близки хора, а родителите по-малко вярват в себе си, но това е нормално, те са млади и неопитни. Съветите в мрежата са нещо, което би могло за няколко часа или за известен период от време на помогне в някаква ситуация. Но те не са панацея, а всяко дете е уникално и заболяването му е уникално, симптомите на всяко дете са различни, така че интернет не може да бъде единственият съветник. Неслучайно медицина се учи 6 години, а специалност се взема за още толкова, така че е по-добре по-малко предоверяване на виртуалните съвети,“ твърди един от най-добрите педиатри в България.

Българските родители страшно много обичат да се лекуват с антибиотици, добавя още д-р Стоева. Според нея тук причините са няколко.

„Проблемът е такъв, че нашите родители смятат, че всяко нещо се лекува с антибиотици. Често пъти се сблъскваме с факта, че те влизат и казват – аз искам антибиотик. Няма значение, че те са дошли на лекар, който трябва да прецени реалното състояние на детето, те просто искат.  Съответно често пъти получават отговор – щом искате, влезте в аптеката и си го купете. Защото все още при нас има възможност да се купуват антибиотици от аптеките без рецепти. За съжаление, това е проблем, който в другите страни е решен, но при нас все още не е. Все пак обаче се прокарват и мнения на родители, че не може антибиотикът да е панацея и да реши всеки един проблем. Но масово продължават да обичат антибиотиците. Това, естествено, не е само проблем на родителите, това идва и до голяма част от доболничната помощ, където заради многото работа, често се предписва едно ненужно антибиотично лечение. Тоест, малкото време, което има един общопрактикуващ лекар да отдели на детето, води до предписване на антибиотици, с цел да не се изтърве нещо, което пък да се превърне в проблем,“ смята специалистът.

Д-р Татяна Стоева описва педиатрията като една много гъвкава специалност, от която за съжаление има отлив.

„Вземането на решение да станеш педиатър е много трудно. Повечето ми студенти не искат. Като дойдат при нас в пети курс и като ги попитаме какви ще станат, те казват - само не и детски лекари. В България все още медицината е на етап, в който между мечтите какъв ще станеш в бъдеще и реалността какво ще ти се случи и къде ще те отвее вятърът, разликата е огромна. Има хора, които стават педиатри по принуда, искали са да станат кардиолози, но не са могли и са станали педиатри. Има други, за които това е мечта от ранните години на следването. Принципно обаче има отлив от педиатрията. Но аз работя с оптимизъм и след като продължавам да съм в България и да работя, значи ме крепи някакво оптимистично чувство. Много е трудно да бъдеш лекар в България, но да бъдещ педиатър е безценно. Никой не може да ти донесе такава емоция, каквато едно дете, когато влезе и те прегърне. Трудно е здравеопазването в България, заради здравната реформа, която вече стана една политическа и медийна идеологема. В крайна сметка, никой не знае и не знам дали тези, които толкова често я споменават, знаят как ще изглежда здравната реформа в бъдеще, когато един ден бъде завършена. Но причините и проблемите, с които сме затрупани ежедневно, са изключително много и както се казва – светлина в дъното на тунела не се вижда, поне не и в близките 10 години,“ завършва пред Дарик д-р Татяна Стоева.

Цялото интервю с д-р Татяна Стоева можете да чуете в звуковия файл.