Няма да има коалиция ГЕРБ-ДПС, заяви Божидар Димитров
Няма да има коалиция ГЕРБ-ДПС, заяви Божидар Димитров / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

„Тезата за новата коалиция между ГЕРБ и ДПС цели да отнеме проценти от ГЕРБ на изборите, защото е всеизвестно, че ако обявиш коалиция с ДПС, ще ти паднат процентите", коментира в "Събуди се" по Нова телевизия проф. Божидар Димитров.

"Няма такава коалиция и не е известно дали ще има, защото не знаем какви ще бъдат резултатите след изборите на 5 октомври. Има едно сигурно нещо - че ГЕРБ ще спечелят, но с колко не е ясно. Сигурно е и че ДПС ще имат между 400 и 600 хиляди гласа", на мнение е Димитров.

"На ГЕРБ не може да не е ясно, че заявяване на коалиция два месеца преди изборите, ще повлияе пагубно върху резултатите й. Следователно, ако ще има подобна коалиция, това ще бъде след изборите, когато станат ясни резултатите. Съмнявам се обаче, че това ще стане", сподели мнението на Божидар Димитров и проф. Огнян Герджиков.

"Крайно време е ДПС да излезе на втора линия и ГЕРБ не може да не съзнава това нещо. Ако те имат нужда от подкрепа, ще я търсят навсякъде другаде, но не и от ДПС", обясни Герджиков.

По думите му широката коалиция е най-доброто за България, но политическият ни живот все още не е узрял за подобно нещо.

Според Божидар Димитров пък най-доброто за страната ни е президентска република. Според Герджиков обаче за страни, които са политически нестабилни, президентската република може да се изроди в авторитаризъм.

"Президентската република би могла да бъде в по-далечни перспективи. В близките пет години не виждам как може да се събере Велико народно събрание за такава кардинална промяна в политическия ни модел", на мнение е проф. Герджиков.

Източник: NovaNews.bg