„Екзакта Рисърч”: Има тотален срив на доверието в институциите
„Екзакта Рисърч”: Има тотален срив на доверието в институциите / снимка: Нова тв

Ако днес се провеждаха предсрочни парламентарни избори, резултатите сочат, че победител е ГЕРБ с 25,9%, следвана от БСП с 15,3% и ДПС с 6,6%. Това сочат данните от последното изследване на агенция "Екзакта Рисърч". След тях се нареждат Реформаторският блок, „България без цензура", АБВ, НФСБ и "Атака". Правото си на вот пък не биха упражнили 31,5% от гласоподавателите.

Дадена е и оценка на дейността на някои от ръководителите на държавни институции, а именно Михаил Миков, Росен Плевнелиев, Пламен Орешарски, Сотир Цацаров и Иван Искров.

"Няма лидер на институция, при когото одобрението да е по-висок дял", коментира в "Събуди се" по Нова телевизия Лидия Йорданова от "Екзакта Рисърч".

"Става въпрос за изключително гонене на дъното от страна на лидери, политици и ръководителите на държавата от началото на прехода. На това дъно е много трудно да се остане дълго без последствия", обясни Йорданова.

Данните от изследването сочат и тотален срив на доверието в институциите. Оценена е работата на парламент, правителство, съд, прокуратура, армия, полиция и БНБ. Отново неодобрението взима превес.

"Неверието в институциите няма как да бъде компенсирано с едни избори, в които има ярък победител. Трябва да се тръгне към стабилизация на държавата. Инвестираният капитал в доверието към институциите се изчерпа", коментира още Лидия Йорданова.

Източник: NovaNews.bg