Маргарита Попова отрече слуховете, че ще става служебен премиер
Маргарита Попова отрече слуховете, че ще става служебен премиер / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Няма да съм служебен премиер. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред bTV. По този начин заместничката на Росен Плевнелиев коментира слухове, че може да поеме правителството, което ще смени кабинета на Пламен Орешарски.

"Не участвам в съставянето на служебното правителство и не съм получавала предложения", допълни тя. Според нея служебният премиер трябва да бъде балансиран човек.

На въпрос за критичното й поведение към президента преди време, Попова каза, че нямат никакви разногласия.

"Ние сме по-различни президент и вицепрезидент. Тази работна атмосфера той има привилегията да я налага в институцията, в която работим, и аз съм се съгласила с нея. Всеки казва мнението си. Когато аз съзра опасност, че това мнение не се разбира достатъчно и когато си мисля, и когато съм убедена, когато вярвам в каузата, че трябва да направиш забележка, да сигнализираш по-отчетливо, за да предпазиш институцията, дори да предпазиш и президента, поемаш мъничко риск и казваш какво те тревожи", обясни Попова.

"Нито веднъж, когато съм направила ярко, запомнящо се и принципно изказване, Росен Плевнелиев не е излязъл, за да го опровергае. Аз не съм критикувала ветата, а изказах становище, което с него предварително сме обсъждали", продължи вицепрезидентът.

Попова коментира въпроса за актуализацията на бюджета с думите, че бюджетът е работа на изпълнителната власт. Президентската власт не е изпълнителна власт. Въпреки това тя каза, президентът Плевнелиев има право да се притеснява, защото в момента сме в ситуация, когато се избира служебно правителство.

"Президентът не си е превишил правомощията. Той, първо, няма никакъв ресурс, за да упражнява такива правомощия. Въпросът за бюджета, за Закона за бюджета, въпросът за това кога се налага вето на Закона за бюджета, трябва ли и кога може да бъде избран подходящия момент, е въпрос на философия на едно управление - това е работа на изпълнителната власт. Президентската институция по принцип е ключът за разбирането на властите така, както са структурирани в една държава", коментира Маргарита Попова.