Миков благодари за подкрепата и предупреди, че трудното предстои
Миков благодари за подкрепата и предупреди, че трудното предстои / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Михаил Миков беше избран за лидер на Българската социалистическа партия (БСП) на 48-ия конгрес на партията.

След като бе обявено името му на победител, Миков първо благодари на всички членове и симпатизанти. „Благодаря на всички симпатизанти, които в тежките 25 години бяха с БСП. Благодаря на вас като членове на Върховния орган - Конгресът на партията, за това, че вие отговорно изпълнихте вашия дълг. Благодаря на всички кандидати, които участваха честно и мислейки преди всичко за партията в тази надпревара, защото това е състезание за партията, а не за кандидатите”, обърна се той към делегатите в НДК.

Миков обеща да пази и предаде на следващия председател на социалистите джобния часовник, който получи от Сергей Станишев. Предшественикът му обяви по-рано в словото си пред конгреса, че той му е подарък от ветеран, за да помни думите на Левски „Времето е в нас и ние сме във времето”.

В изказването си Михаил Миков подчерта, че надпреварата за лидерското място е преди всичко състезание за партията, а не заради самите кандидати. „Ще бъде трудно, но заедно с вас ще стигнем до резултат, достоен за 120-годишната партия, партията, която най-искрено и автентично защитава интересите на мнозинството български граждани”, отбеляза новият ръководител.

Той добави, че страната ни има право на друго бъдеще, а „еднодневните партии и политици не мога да бъдат тенденция”. БСП заслужава да бъде водеща, убеден е нейният лидер. И завърши с призива „Заедно напред”.

Момиченце в народна носия подари на Михаил Миков червена роза с думите „Родният ти град Кула сме с теб”.


Миков благодари за подкрепата и предупреди, че трудното предстои
netinfo

По-късно пред журналисти председателят на социалистите каза, че първо ще се наспи.

Трудното започва от днес, смята той. Миков не каза дали ще включи в своя екип някого от другите претенденти с аргумента, че няма навик да коментира партийни въпроси пред медиите. „Не искам да работя под натиск нито на медии, нито на хора или различни организации, които искат да влияят на БСП”, подчерта той.

Михаил Миков изтъкна, че партията постоянно се променя и още ще се променя, големият въпрос е тази промяна „да дава добро за България”. „Още от 1989-1990-та, когато смени името, платформата, програма, излязла от изолацията. Председателят Станишев е председател на европейските социалистите, ние постоянно се променяме и още ще се променяме”, коментира новият лидер.

Загубилият битката Драгомир Стойнев коментира пред журналисти, след като упражни правото си на глас на балотажа, че партията е единна и всички са зад бъдещия лидер, който и да е той, защото е важно БСП да работи за една социална държава, каквато е обещала.

Миков благодари за подкрепата и предупреди, че трудното предстои
netinfo

Михаил Миков е роден на 16 юни 1960 г. в град Кула. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет.

От 21 май 2013 г. до 24 юли 2014 г. Миков беше председател на 42-рото Народно събрание. Бил е народен представител в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-то Народно събрание от Изборен район Видин. От 24 април 2008 до 27 юли 2009 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев.