Преливникът на яз. Боровица пред  задръстване, министър Терзиева обещала средства за почистване
Преливникът на яз. Боровица пред задръстване, министър Терзиева обещала средства за почистване / netinfo

Има реална опасност от задръстване на преливника с дървесна маса, довлечена в язовир „Боровица”, заяви областният управител на Кърджали Бисер Николов  на нарочна пресконференция. Той и директорът на В и К инж. Кера Василева днес са били на оглед  до язовира, от който черпят вода 65 хиляди души в Кърджалийска област в общините Кърджали, Момчилград и още 35 населени места.  Според Николов при нова приливна вълна вероятността дървесната маса да се озове в преливника и да го задръсти е голяма.

Ообластният управител е разговарял с министъра на регионалното развитие Даниела Терзиева. По думите му тя е проявила разбиране по отношение на кризисната ситуация с питейната вода, която от 23 юли не е годна за пиене и готвене и се е ангажирала да осигури допълнителни финансови средства за почистване на чашката на язовира.

Междувременно днес стана ясно, че депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева е сезирала Окръжната прокуратура за влошеното качество на питейната вода в Кърджали и продължаващото многократно завишение на нейната мътност. Тя настоява да бъде извършена проверка, която да установи кои са действителните причини за създалата се ситуация, взети ли са адекватни мерки за овладяването й допуснато ли е влагането на непозволени препарати, които са довели до замърсяването на водата.

„Има съмнения, че аварията в пречиствателната станция се дължи не само на високата мътност на водата от яз. „Боровица” вследствие на проливните валежи, но и на изпробването на нов вносен реагент за пречистване на водата, който не е снабден с изискуемите документи и сертификати за безопасност и не е разрешен за ползване на българския пазар”, се казва в писмото на Караянчева до прокуратурата.

 

Директорът на В и К инж. Кера Василева потвърди, че от 16 юли в пречиствателната станция наистина ползват нов реагент. „Но той е със съответния световен сертификат и с официално разрешение за ползване от Министерството на здравеопазването”, бе категорична Василава, която определи твърденията, че реагентът е незаконен и непроверен като слух.