Жена загина, а мъж е в неизвестност след пороите в Габровско (СНИМКИ)
Жена загина, а мъж е в неизвестност след пороите в Габровско (СНИМКИ) / снимка: DarikNews.bg, Габрово, Тихомир Църов
Жена загина, а мъж е в неизвестност след пороите в Габровско
74045
Жена загина, а мъж е в неизвестност след пороите в Габровско
  • Жена загина, а мъж е в неизвестност след пороите в Габровско

Жена на 55 години загина, а 39-годишният й син е в неизвестност след пороя в габровското село Враниловци тази нощ.

Тялото на загиналата е било открито на около километър от къщата й, близо до колата на неин съсед от селото. Автомобилът също е бил влачен от водата близо километър.

"Не очакваме да намерим вече жив човек, търсим труп", обясни кметицата на селото Теодора Томова за търсенето на 39-годишния мъж.

Хора от селото разказаха, че им се е наложило да се качват по покривите на къщите си, за да се спасят.

Жена загина а мъж е в неизвестност след пороите в Габровско (СНИМКИ)
netinfo

„В двора водата беше над метър, а на поляната зад къщата достигаше 2 метра", разказа млада жена, която едва е успяла да се качи на покрива на къщата си, заедно с двете си деца. Родителите й, които живеят в приземния етаж, се измъкнали на косъм.

Отнесени са два моста след стихията, десетки къщи са залети, има и срутени пристройки. В момента се описват щетите, а хората се опитват да разчистват дворовете си.

В селото се говори, че наводнението е предизвикано от запушване на преминаващите наблизо реки.

Усложнена е обстановката на територията на община Габрово след проливните валежи, съобщиха и от общината.

Усложнена обстановка е регистрирана и на територията на кметствата Новаковци, Драгановци, Гъбене, Стоевци, Камещица, Музга, Дебел дял, Трънето и Яворец. Наводнени бяха приземни етажи на къщи, отнесени са коли и селскостопанска техника.

Жена загина а мъж е в неизвестност след пороите в Габровско (СНИМКИ)
netinfo

През нощта за отводняване и провеждане на аварийно-спасителни дейности са работили 6 екипа и 25 служители на Пожарна безопасност и защита на населението.

В ранните часове на деня бяха определени комисии за извършване на огледи на всички критични места с цел установяване на нуждите и осигуряване на хора и механизация. В момента се извършва почистване на наноси, дъждоприемни шахти, водостоци, разрушени участъци на легла и корита на реки и дерета.

На територията на общината от 20 часа на 28 юли до 01:00 часа на 29 юли са паднали проливни валежи с интензитет над 200 л/кв.м.

Поради разразилата се снощи силна гръмотевична буря временно без ток са останали около 70 села и 4 квартала на Габрово. Възстановено е електрозахранването, без ток в момента е само хижа Хлебна на Узана. Селата Гъбене, Стоевци, част от Враниловци и Западната индустриална зона са без вода, заради прекъснати от снощните порои водопроводи. Възстановителните работи ще започнат след спадането на нивото на реките и деретата, над които минават водопроводите.

В сряда се очаква в пострадалите от водната стихия села от Габровска община да бъдат изпратени машини, с които да започне разчистване и в частните домове.

Жена загина а мъж е в неизвестност след пороите в Габровско (СНИМКИ)
netinfo

Жена загина а мъж е в неизвестност след пороите в Габровско (СНИМКИ)
netinfo