Миков: Избран съм за лидер, не за магьосник - без резки промени в БСП
Миков: Избран съм за лидер, не за магьосник - без резки промени в БСП / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

„Избран съм за лидер, не за магьосник - промени в БСП ще има, но не резки".

Това коментира новият лидер на социалистите Михаил Миков в интервю за „24 часа".

Той обясни още как от БСП убедили Бойко Борисов, че актуализация на бюджета не е необходима на този етап:

„Водихме откровен разговор с аргументи и той чу тези аргументи. Коалиция за България зае принципна позиция заради недостатъчно разписване от страна на правителството за какво ще се харчат тези средства. Защото най-малкото е подозрително да се прави такава сериозна корекция, при положение че към мотивите, с които тя се предлага от правителството, е записано, че може да се мине и без нея".

По думите му това означавало, че актуализацията е нужна само в политическия и предизборен контекст.

„Задължително ще се експлоатира тезата за тежкото финансово състояние, в което е оставена държавата след управлението на социалистите. Забележете, ще се говори не за управление с участието на социалисти, а за управлението на социалистите и тази вина изцяло ще ни се вмени", добави Миков.

„Имаме и други аргументи, които са експертни - в средата на годината е рано да се говори за корекции в бюджета, защото такова решение ще има деморализиращ ефект за приходните агенции. Особено в преходния период. Ако официално бъдат занижени очакванията за приходите, НАП и митниците съвсем няма да си дават зор", каза още лидерът на БСП.