Аржентина ще има своя седмица във Варна
Аржентина ще има своя седмица във Варна / снимка: Община Варна

Седмица на аржентинската култура да се организира във Варна – за това се договориха на среща Н.Пр. Гийермо Асрак, извънреден и пълномощен посланик на Аржентина у нас и кметът на града Иван Портних.

„Задълбочаването на културния обмен е основен приоритет в двустранните отношения между Варна и посолството на Аржентина у нас. Именно поради това стигнахме до консенсус за провеждането на седмица на Аржентина във Варна, съпътствана от редица събития, които да представят културата на южноамериканската република. Радвам се, че посещението на г-н Асрак съвпада с провеждането на Алея на книгата във Варна, където ще бъдат представени редица издания от аржентински автори“, каза кметът на града Иван Портних.

По време на срещата стана ясно, че България е на трето място в света по брой преведени аржентински автори, като дейността се финансира от специалната програма на аржентинското правителство за популяризиране на местната литература.

„Днес е четвъртата моя визита във Варна, като това ми помага да направя добра преценка за развитието на културната и младежка дейност. Надявам се, че това ще бъде добра предпоставка за развитие на нашите двустранни отношения в областта на културата. Пример за развитието на добрите двустранни отношения в областта на културата е и това, че Максимилиано Гера – един от най-добрите аржентински балетисти, беше част от журито в юбилейното издание на Международен балетен конкурс – Варна 2014„ сподели Н.Пр. Гийермо Асрак.