КС отмени таксата върху приходите на вятърни и слънчеви централи
КС отмени таксата върху приходите на вятърни и слънчеви централи / снимка: Guliver/Getty Images

Таксата върху приходите на вятърните и слънчевите електроцентрали бе отменена от Конституционния съд. Делото бе образувано, след като президентът Росен Плевнелиев сезира съда за текстовете в Закона за държавния бюджет и Закона за възобновяемите източници.

Парите от таксата се събират от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като за първото тримесечие постъпленията бяха 36 млн. лева. Очакванията бяха през цялата година сумата да достигне 150 - 160 млн. лева, като парите се събираха на тримесечия.

Когато отчете първите три месеца, председателят на регулатора Боян Боев съобщи, че няма указание какво да прави с парите.

Все още не са публикувани мотивите на Конституционния съд. Обявено е, че решението е подкрепено от 10 конституционни съдии. В мотивите, с които държавният глава Росен Плевнелиев аргументира сезирането на съда през януари, бе записано, че таксата е дискриминационна и представлява неравно третиране, което уврежда конкуренцията в бранша и влошава цялостния инвестиционен климат у нас.