Проливни дъждове наводниха различни области в страната
Проливни дъждове наводниха различни области в страната / снимка: DarikNews.bg, Враца

Екипи на генерална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) работят по сигнали в засегнати от проливни дъждове райони в областите Пловдив, Враца и Монтана, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вследствие на интензивните валежи в област Пловдив е пропаднал мост в село Първенец. Водите на реката в село Храбрино са залели мостово съоръжение.

След поройния дъжд е преляла реката в село Марково. Към момента общо седем екипа на РСПБЗН-Пловдив работят на място. Пожарникари и спасители отстраняват паднали дървета на пътя за селата Извор и Дедево и към хижа „Равнища”, както и по отводняване на избени помещения в Куклен и селата Белащица и Брани поле.

Обявиха бедствено положение в община „Родопи”

Бедствено положение е обявено в седем от селата на община „Родопи”, съобщи за Дарик кметът Пламен Спасов. Проливният дъжд наводни улици и срути мостове в Родпоската яка в четъртък. Засегнати са селата селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово, които са без пътна връзка. На този етап няма данни за пострадали хора.

„Не може да мине нито линейка, нито пожарна”, каза Спасов. По думите му най-тежко е положението в Храбрино, където се е срутила 8-метрова подпорна стена на реката и няма питейна вода.

От общината предупреждават туристите да не предприемат пътувания в региона през почивните дни.

Две реки преливат край Враца

Спасителни екипи на  „Пожарна безопасност и защита на населението”-Враца са помогнали за изтеглянето на четири автомобила от двата подлеза в областния град, както и за отводняването на мазета на сгради и дворове.

Край Враца две реки преливат. Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели Извор, Осен, Мраморен, Борован, където от над пет часа няма ток. Водите на река Лева в района на село Бели Извор са излезли от коритото си, в резултат на което са наводнени къщи. Евакуирани са две деца, организирано е извозването на човек на хемодиализа.

Спряно движението по жп линията Враца - Криводол, част от траверсите са отнесени. Работи се по изтеглянето на закъсали автомобили в село Горно Пещене. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си. На терен помощ на хората оказват шест пожарникарски екипа.

На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в област Монтана. Към момента са изтеглени пет леки коли от две наводнени улици в областния град. Пет екипа са работили по почистването на шахти в Монтана,
улиците в града са проходими, посочиха от МВР. Пожарникари и спасители работят по отводняване на шахти и мазета адреси в жилищни квартали.

Дърво е паднало върху лек автомобил на улица „Христо Ботев” във Видин. Наводнено е кръстовището при улиците „Ботева” и „Акад. Стефан Младенов”. На улица „Горазд” движението също е затруднено, поради събиране на голямо количество вода на пътните платна. Водни потоци се стичат от надлеза над жп линия във Видин и част от булевард „Панония”. Наводнени са и малки улици във видински квартали.

Проливни дъждове наводниха различни области в страната
netinfo

Ограничават движението в района на Искърското дефиле заради дъждовете

В Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб, съобщиха от Областната администрация.

Вследствие на проливния дъжд е залят пътя София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска да преминават само аварийни пътувания.

Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп линията в района, поради което влаковете се движат се ограничена скорост и закъснения. Спряно е електричеството в селата Батулия и Лесков дол.

Щабът координира неотложните аварийно-възстановителни работи възникнали на територията на цялата област с Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” и кметовете на общини. Екип на ЧЕЗ вече отстранява авариите в електрозахранването.

Препоръчва се да бъдат ограничени всички пътувания в района на Искърското дефиле, до подобряване на метеорологичната обстановка.

Предвид обявения жълт код в София и областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник и София продължава поддържането на повишена готовност на териториалните структури на ГДПБЗН. Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър,
Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица.