СЗО обяви план на стойност 100 млн. долара за борба с епидемията от ебола
СЗО обяви план на стойност 100 млн. долара за борба с епидемията от ебола / снимка: БГНЕС, архив

Световната здравна организация (СЗО) обяви план на стойност 100 млн. долара за борба с епидемията от ебола в Западна Африка, предаде Ройтерс. По данни на организацията от февруари до 27 юли там са загинали 729 души, а регистрираните случаи на заболяване са 1323.

Утре генералният директор на СЗО Маргарет Чан ще се срещне в Гвинея с президентите на засегнатите от епидемията западноафрикански страни Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

В плана се посочва, че има нужда от няколкостотин души допълнителен персонал в засегнатите страни. Спешна е нуждата от лекари и сестри, епидемиолози и логистици, посочва СЗО в призив към страните донори. Сред целите на СЗО е повишаването на нивото на готовност в съседните на засегнатите страни. Според говорител на организацията те се нуждаят от повече информация и по-добри мерки за контрол над заразата. Предвижда се увеличаване и на граничния контрол.

САЩ, Германия и Франция препоръчаха на гражданите си да не пътуват до Гвинея, Сиера Леоне и Либерия, съобщават световните агенции. Франция добавя в списъка и Нигерия, където в петък почина 40-годишен държавен служител от Либерия. Това е първият регистриран случай на заболяването в Нигерия, информира БТА.

Състоянието на американския лекар, който се зарази с ебола в Либерия, където се грижеше за болни от хеморагична треска пациенти, леко се е влошило, предаде Ройтерс. 33-годишният д-р Кент Брантли и американската мисионерка Нанси Райтбол, която също е заразена с вируса, са в „стабилно, но тежко състояние”, съобщи благотворителната християнска организация, за която те работят.