Милиони евро са откраднати от централна банка на Албания
Милиони евро са откраднати от централна банка на Албания / снимка: Guliver/Getty Images

Седем служители на Централната банка на Албания са арестувани по подозрение в кражба на около 5 милиона евро от резервите на банката през последните 4 години.

Ареститите идват след като по време на инвентаризация на резервите банката откри, че най-малко 713 милиона албански лека (около 5 милиона евро) липсват.

Полицията разследва всички банкови трансфери, включително тези на служителите, роднините и приятелите на заподозрените, пише БГНЕС.

Местните медии съобщават, че един от заподозрените Адриан Битрай е признал за кражбата и твърди, че е похарчил по-голямата част от парите за хазарт.

Ръководителят на Централната банка Адриан Фулани каза пред журналисти, че финансовите операции на банката "не са засегнати". Банката "продължава да осигурява банковата система на страната с бързо ликвидни средства" след разкритието за липсата на парите. "Албанската банка предприе незабавни действия, за да възстанови щетите и да засили нивото на сигурност", каза Фулани.

Централната банка на Албания, която отговаря за паричната политика и финансовата стабилност, управлява и 16 частни банки.