Шефът на „Сигма остава в ареста
Шефът на „Сигма остава в ареста / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Съдът остави в ареста шефа на моторизираното звено към столичната полиция „Сигма".

Ивайло Василев беше задържан в сряда заедно с още шест свои подчинени.

Според прокуратурата те са действали като организирана престъпна група за взимане на подкупи и рекет. Униформените бяха арестувани в хода на операция на дирекция „Вътрешна сигурност" в МВР. Групата е разследвана повече от година.

Ивайло Василев се яви пред съда с искане за по-лека мярка за неотклонение.
По-рано през деня стана ясно, че останалите шестима задържани полицаи от "Сигма" излизат на свобода срещу парична гаранция от по 500 лева на човек.

Василев е сочен от прокуратурата за тартор на групата. От изнесените пред съда данни, които вътрешната проверка в МВР е установила, стана ясно, че Ивайло Василев освен началник на специализирането звено от моторизирани полица, в което работят 60 души, е организирал и ръководел схема за вземане на подкупи от шофьори на пътя, влезли в нарушение.

Според прокуратурата той е разпределял и средствата, които са генерирали униформените на всяка смяна. Освен това е изисквал подчинените му да се отчитат всеки месец.

Василев е съсредоточил усилията си в престъпната дейност, създал е условия за корупционна практика и изнудване на лица, ползващи услугите на проститутки, се казва в обвинителния акт на прокуратурата.

Според събраните доказателства шефът на „Сигма" е принуждавал полицаите от звеното след всеки взет рушвет да му дават процент от парите, като на месец общата сума е достигала около 200 до 500 лева на човек. Тези, които са отказвали, са били поставяни в изолация, тъй като около Василев е имало твърдо ядро. Това обясни пред съда наблюдаващият прокурор по делото.

Стана ясно още, че има двама тайни свидетели. Те са служители в звеното, но са пожелали анонимност. Показания са дали и други четирима подчинени на Василев, както и няколко проститутки, които са разказали, че техни клиенти, сред които и полицаи от различни столични районни управления, са били изнудвани от обвинените полицаи от „Сигма".

От прокуратурата настояха Ивайло Василев да остане в ареста, тъй като има опасност да окаже натиск върху доскорошните си подчинени, които сега свидетелстват срещу него.

Адвокатът на Василев беше категоричен, че обвинението не разполага с достатъчно доказателства в подкрепа на тезата си и че клиентът му е нарочен.

Преди ден се появи слух, че Ивайло Василев е бил кандидат за зам.-директор на Столичната полиция и арестът му е провали тази възможност.

Съдът се съобрази с доводите на прокуратурата и прецени, че Василев трябва да остане в ареста заради високата степен на обществена опасност, която представлява обвинението му, и заради опасността да окаже натиск над свидетелите.

Решението може да се обжалва от Василев пред Специализирания апелативен съд.