Собственик на варненска механа удари служител на РЗИ, измерващ шума в заведението
Собственик на варненска механа удари служител на РЗИ, измерващ шума в заведението / Dariknews.bg

Собственикът на варненска механа удари служителка на РЗИ Варна и повреди апарата, с който тя измерваше нивото на шума в заведенията на крайбрежната алея. Инцидентът се случи тази нощ при провеждането на съвместна проверка на Здравната инспекция и общинския отдел „Контрол по търговската дейност и туризма“.

Изненадващата проверка е по заповед на кмета, a повод за нея са многобройните жалби за силния шум от страна на живеещите в близките квартали до плажната алея. Проверката видимо изнерви собственика на механата „Борисовата воденица“ – Галин Николов, който само преди седмица е отнесъл акт за превишаване на допустимите децибели (75 децибела за механи и барове). При повторно нарушение се съставя нов акт, след кoето се издава наказателно постановление и следва затваряне на заведението за срок от 7 дена.

Собственик на варненска механа удари служител на РЗИ, измерващ шума в заведението
netinfo

Заради повредения шумомер, „Борисовата воденица“ беше последното заведение от тазвечершната проверка. Малко след 01:00 часа музиката в механата рязко намаля още с наближаването на екипа от проверяващи и медии. Секунди след като служителката на РЗИ Ана Еленчева включи уреда за измерване на шума, тя беше блъсната от собственика на заведението Галин Николов. При удара уредът, който е отчел 91 децибела (16 децибела над допустимата норма), падна на земята и се повреди (шумомерът струва над 10 000 лв.). По време на инцидента двамата представители на общинска полиция, които съпровождаха екипа от журналисти и контролните органи, бяха извън заведението и стояха в близост до главния вход.

Собственик на варненска механа удари служител на РЗИ, измерващ шума в заведението
netinfo

Невъзмутимият Николов напусна заведението през страничен вход, без да бъде спрян от органите на реда. Едва след като началникът на отдела по "Контрол на  търговската дейност" Диана Йорданова извика, че има проблем, полицаите се отзоваха. В това време Галин Николов вече се беше отдалечил от мястото на инцидента. Служителите на общинска полиция се опитаха да настигнат собственика.

Собственик на варненска механа удари служител на РЗИ, измерващ шума в заведението
netinfo

Свидетели на инцидента станаха и посетители в заведението, както и персоналът и музикантите. От някои от тях се чуха обидни реплики към служителката на РЗИ и присъстващите представители на контролните органи. Един от музикантите сипеше цветущи епитети и изрази, като обясняваше как 75 децибела са твърде малко и законът и наредбата трябва да се променят. "Пожелавам ти да си намериш мъж, какво да направя, че си грозна, ма?", бяха най-милите неща, които изрече работещият в механата. Част от посетителите пък коментираха: „Развалихте ни вечерта, за какво са тея проверки?“

След няколко минути полицаите в крайна сметка успяха да намерят собственика. Взеха му личната карта за справка, но отказаха на журналистите да го снимат и да му задават въпроси. Единият от служителите на общинска полиция се отдалечи с Галин Николов зад бял микробус, под претекст, че иска да го разпита. Малко след това Николов беше пуснат да се прибере, без да му бъдат снети показания или да бъде разпитан по-обстойно. До края на вечерта служителите на общинска полиция така и не дадоха логичен отговор на въпроса защо беше пуснат собственикът и защо не беше извикан помощен патрул?

Заради преживения шок, пострадалата служителка на РЗИ Ана Еленчева първоначално не искаше да говори с полицаите и медиите. Именно след намесата на журналистите и  подадения сигнал на телефон 112, пристигнаха три патрулни екипа, които записаха данните на свидетелите и отведоха за разпит пострадалата и част от свидетелите.

Присъстващите служители на РЗИ Варна, общинският отдел по „Контрол по търговската дейност и туризма“ и представителите на медиите, се питаха нормално ли е собственик на заведение, който посяга на длъжностно лице по време на изпълнение на неговите служебни задължения, да бъде пуснат без дори да бъде разпитан и да му бъдат снети показания?

Нормално ли е служителите на общинска полиция да не разпитат работещите в заведението и пострадалата? Нормално ли е повече от час след подадения сигнал на телефон 112 все още да се изчакват екипите на полицията? И чак след като последва повторно обаждане и им беше съобщено, че на място присъстват медии и случаят няма как да остане незабелязан, да пристигнат не един, а три патрулни екипа?

Собственик на варненска механа удари служител на РЗИ, измерващ шума в заведението
netinfo