Американският журналист Джеймс Фоули вероятно е убит от британец
Американският журналист Джеймс Фоули вероятно е убит от британец / screenshot/YouTube

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че има голяма вероятност екзекуторът на журналиста Джеймс Фоули да е британски гражданин, предава РИА "Новости".

"По всичко изглежда, че убиецът на Джеймс Фоули е британец, но самоличността му още не е установена", каза Камерън, който прекъсна почивката си заради публикуваното в интернет видео.

Екстремисти от групировката "Ислямска държава", която провежда активно настъпление в Ирак, публикуваха видеозапис с екзекуцията на американски журналист, който бе отвлечен през 2012 г. в Сирия. На записа, който запечатва последните минути от живота на Фоули, маскираният терорист, който се представя като член на "Ислямска държава" говори английски с британски акцент, предава БГНЕС.

Съветът за национална сигурност на САЩ потвърди автентичността на записа. "Не сме установили самоличността на човека от видеото, но по сведенията, които получаваме, вероятността той да е британец расте. Това е дълбоко шокираща новина", каза Камерън.

Видеозаписът, на който боец от "Ислямската държава" екзекутира американския журналист Джеймс Фоули, най-вероятно е автентичен. По всичко личи, че убиецът е британец, съобщи по-рано пред Би Би Си външният министър на кралството Филип Хамънд, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Това е чудовищно видео, доказващо поредното престъпление на организацията "Ислямска държава" - изтъкна Хамънд. - Както личи, журналистът изглежда е бил екзекутиран от британец, но за окончателен извод е необходима допълнителна проверка."

"Отдавна вече предупреждаваме, че на сирийска територия, а сега и в Ирак има голям брой британци. Тъкмо затова всички сегашни събития в тези страни пряко застрашават и нас самите, защото терористите, събрали боен опит, може да се върнат у дома, във Великобритания", забеляза министърът.

Британски медии изтъкнаха, че на видеозаписа, качен в интернета от ИД, убиецът на Фоули говори с акцент, характерен за предградията на Лондон, посочва агенцията.

Екстремистите публикуваха видео с друг американски журналист Стивън Сотлоф, и заявиха, че животът му зависи от стъпката, която ще предприеме американския държавен глава Барак Обама. Президентът заяви, че САЩ продължава да действа срещу групировката "Ислямска държава" независимо от заплахата и от екзекуцията на Фоули.

Източник: БТА