Уволниха шефа на агенцията по рибарство Майдън Сакаджиев
Уволниха шефа на агенцията по рибарство Майдън Сакаджиев / снимка: БГНЕС

По-рано днес министърът на земеделието и храните Васил Грудев освободи от длъжност изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев. На негово място в шефското кресло сяда Янчо Янчев, който работи в агенцията от 2009 година.

От министерството обясниха, че причините за смяната на шефското място са свързани със системно неизпълнение на задължения от страна на Агенцията по регламент на европейския съюз за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството.

Поради забавянето срещу България е стартирана наказателна процедура от страна на Европейската комисия, която към момента се намира в досъдебна фаза.

Получени са били и редица писма от страна на Европейската комисия за недоброто функциониране на ИАРА, като одитът на дейността на агенцията, извършен от страна на земеделското министерство, е потвърдил тези констатации.

Янчо Янев е роден през 1969 г. в Несебър. Янев е с магистърска степен по "Публична администрация" от Университета за национално и световно стопанство - София. От 2009 г. работи в ИАРА, като последната заемана от него длъжност е началник отдел "Регионален център за рибарство и контрол "Югоизточна България", в които се включват центровете Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен.