Северна Корея обиди държавния секретар на САЩ Джон Кери
Северна Корея обиди държавния секретар на САЩ Джон Кери / снимка: БГНЕС

В поредна персонална нападка срещу виден представител на вражеска държава Северна Корея нарече днес държавния секретар на САЩ Джон Кери вълк с "отвратително издадена челюст", предаде Асошиейтед прес.

Северна Корея тази година отправи порой от груби обиди срещу лидери от Вашингтон и Сеул, като нарече президента Барак Обама маймуна, а президентката на Южна Корея Пак Гън-хе - проститутка. Днешната обида срещу Кери се появи само в емисия на официалната агенция КЦТА на корейски, което означава, че е предназначена само за разпалване на вътрешнополитически антиамерикански настроения, отбелязва АП.

Анонимен говорител на политическия отдел на Комисията за отбрана, оглавявана от севернокорейския лидер Ким Чен-ир, нарече Кери "вълк, надянал маската на овца". Той упрекна Кери в лицемерие, защото неотдавна е заявил, че Вашингтон желае мир на Корейския полуостров, докато САЩ и Южна Корея започнаха съвместните си ежегодни учения въпреки настояването на Пхенян да ги отменят. Вашингтон и Сеул твърдят, че те имат отбранителен характер.

Говорителят също така порица Кери за коментарите за нарушенията на човешките права и за оръжейните програми на Северна Корея. "По думите му "неговото поведение за пореден път е разкрило истинската природа на САЩ като лицемер, който мами и се подиграва с човечеството с всякакви трикове".

Източник: БТА