ФБР: Записът с екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули е автентичен
ФБР: Записът с екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули е автентичен / снимка: БГНЕС

Федералното бюро за разследване на САЩ смята, че видеото, разпространено от името на "Ислямската държава", в което се показва обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, е автентично, съобщи новинарският сайт "Глобъл пост", цитиран от Ройтерс.

Убийството на Фоули е "първото терористично нападение срещу Съединените щати", извършено от "Ислямската държава", заяви Майкъл Морел, бивш заместник-директор на а Централното разузнавателно управление на САЩ, цитиран от Франс прес.

Според него джихадистката групировка се опитва по този начин да сплаши САЩ и да ги накара да спрат въздушните удари в Ирак. "Мисля, че нашият отговор трябва да бъде и ще бъде да не го правим. Дори трябва да ускорим темпото", каза той за телевизия Си Би Ес.

"Определението за "тероризъм" е политическо насилие, насилие с цел политически натиск. Трябва да запомним тази дата, защото това е първата терористична атака на "Ислямската държава" срещу Съединените щати", подчерта Морел.

Междувременно Пентагонът обяви, че американски самолети са извършили нови въздушни удари срещу джихадистите от "Ислямската държава" в Ирак, предаде Франс прес.

Белият дом също потвърди автентичността на видеото, което показва екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули, предаде още Франс прес. Разузнавателните служби са анализирали записа и са стигнали до извода, че той е автентичен, съобщи говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън.

От своя страна президентът Барак Обама заяви, че САЩ ще продължат да се противопоставят на екстремистите от "Ислямската държава" въпреки бруталното убийство на журналиста Джеймс Фоли, което по думите му е шокирало съвестта на целия свят, предаде Асошиейтед прес.

Президентът заяви, че се е свързал по телефона със семейството на журналиста, за да поднесе съболезнования.

Източник: БТА