Д-р Георги Гелев оздравял. Отново начело на столичната спешна помощ.
Д-р Георги Гелев оздравял. Отново начело на столичната спешна помощ. / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Д-р Георги Гелев оздравял. Отново начело на столичната спешна помощ.
74416
Д-р Георги Гелев оздравял. Отново начело на столичната спешна помощ.
  • Д-р Георги Гелев оздравял. Отново начело на столичната спешна помощ.

След месеци в отпуск по болест се оказа, че дългогодишният директор на софийската спешна помощ д-р Георги Гелев е оздравял и отново ръководи столичните линейки. Информацията съобщи служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, като уточни, че д-р Гелев не е бил уволнен, а е бил временно заместен, докато е в болнични. Министърът добави, че вече е премахнато районирането при спешните случаи, така че линейките да транспортират пациентите до най-близкото лечебно заведение. Междувременно стана ясно, че новото ръководство на ведомството е спряло обществени поръчки за 30 млн. лв., обявени в края на мандата на бившия ресорен министър д-р Таня Андреева.

Временният спешен шеф д-р Александър Златанов е бил назначен начело на Центъра за спешна медицинска помощ - София до завръщане на титуляра, който е д-р Георги Гелев, обясни министър Ненков.

„Аз не съм го върнал д-р Гелев от улицата. На д-р Гелев му е изтекъл болничният лист, той не е уволнен. Д-р Гелев беше в болнични, аз се срещнах с него петък, преди да му изтече болничният. Видът му беше здрав и той беше готов за работа. Д-р Гелев работи добре на този етап и при него се надявам, че всичко ще бъде наред", коментира д-р Ненков.

Новото в спешната помощ е, че Здравното министерство е разпоредило на болниците да отпадне системата на райониране, така пострадалите пациенти ще бъдат транспортирани до най-близката болница.

„Това важи и за инвазивните кардиологии. Има връзка между Центъра за спешна медицинска помощ и болниците, като по този начин болниците предоставят информация на Центъра за спешна медицинска помощ къде и какви легла имат свободни. Тази мярка помага колегите, когато качат пациент в линейката, да имат пълна яснота в коя болница да бъде закаран, за да не бъде возен напред-назад из София, както се е случвало неведнъж", допълни служебният здравен министър.

Още едно нововъведение предвижда починалите хора да не бъдат извозвани с линейки. Тях ще ги транспортират само автомобили на Александровска болница, така че санитарните коли на Спешна помощ да са свободни за адреси.

Обществени поръчки за повече от 30 млн. лева, обявени от бившия здравен министър д-р Таня Андреева в края на нейния мандат, са били спрени от новото ръководство на министерството. Една от тях е за 12 млн. лева и се отнася до проект за електронно здравеопазване, който по думите на служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков не бил усъвършенстван. Поръчка на стойност 5 млн. лева е била обявена за ремонт на спешните центрове в страната.

„Центровете за спешна медицинска помощ в малките градове и общини са базирани в общински болници. Министерство на здравеопазването няма право да прави строително-ремонтни дейности в чужда собственост", уточни Ненков.

Министърът е категоричен, че от тези средства няма да се загуби нито стотинка.