Адвокатът на семейството на Чакъра: Прокуратурата не е отговорила на ключов въпрос
Адвокатът на семейството на Чакъра: Прокуратурата не е отговорила на ключов въпрос / снимка: sxc.hu
Адвокатът на семейството на Чакъра: Прокуратурата не е отговорила на ключов въпрос
74417
Адвокатът на семейството на Чакъра: Прокуратурата не е отговорила на ключов въпрос
  • Адвокатът на семейството на Чакъра: Прокуратурата не е отговорила на ключов въпрос

Прокуратурата публикува мотивите, с които само за няколко дни прекрати разследванията по два случая, свързани с бившия премиер Бойко Борисов. През последната седмица държавното обвинение обяви, че не е открило доказателства за извършени престъпления по казуса „Ало, Ваньо!" за осуетяване на митническа проверка в пивоварната на вече покойния бизнесмен Михаил Михов - Мишо Бирата, както и за смъртта на Тодор Димов - Чакъра. По последното дело България беше осъдена от Европейския съд да плати обезщетение в размер на 50 000 евро на роднините на Чакъра, който загина при полицейска операция през 2003 г., ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Прокуратурата не е отговорила на ключовия въпрос, който Европейският съд за правата на човека поставя в решението, с което преди две години осъди България. Това коментира за Дарик адвокатът на семейството на загиналия Михаил Екимджиев. По думите му фактът, че държавното обвинение едновременно слага край на дела, по които основен заподозрян е бившият премиер Бойко Борисов, показва, че „главният прокурор вече има нов стопанин".

Делото за скандално загиналия Тодор Димов-Чакъра бе възобновено именно по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, след като в края на 2012 г. България беше осъдена заради неефективното разследване на обстоятелствата около смъртта на Чакъра.

Според постановлението на прокуратурата, което се простира на над 30 страници, няма законови нарушения в акцията на МВР от 2003 г., ръководена от тогавашният главен секретар ББ. По време действията Чакъра е обстрелван от противотанкови гранатомети, след като се барикадирал в къщата си в Харманли.

Разследването доказа, че Чакъра не е бил убит от полицията, а се е самовзривил. Адвокат Михаил Екимджиев заяви по случая:

„Не е изпълнено основното указание, което Европейският съд по правата на човека отправи към българските власти, а то беше - да се извърши наистина едно всеобхватно, задълбочено разследване, което да даде отговор на първо място, на причините за смъртта на Тодор Димов-Чакъра и на второ място, имало ли е оправдание да бъде използвана такава свръх сила, чрез ръчни противотанкови гранати".

Екимджиев заяви, че ще обжалва решението пред ВКП и ако тя потвърди прекратяването, ще подаде нова жалба в Страсбург.

На въпроса дали казусът със смъртта на Чакъра ще бъде изяснен някога, юристът заяви:

„Ако стане ясно, то ще бъде тогава, когато ГЕРБ не е на власт и няма непосредствена перспектива Бойко Борисов да е премиер. Видя се как в момента, в който ГЕРБ падна от власт изведнъж Цветанов и Бойко Борисов се оказаха едва ли не най-много обвиняемите и когато се очерта перспективата те да се върнат на бял кон, прокуратурата се ангажира да ги реабилитира".

Екимджиев направи предположение, че според логиката на действие на прокуратурата в бъдеще най-вероятно ще отпаднат и голяма част от обвиненията срещу Цветан Цветанов.

От мотивите на постановлението, с което Държавното обвинение прекрати разследването на скандала, станал известен като "Ало, Ваньо" става ясно, че не е на лице престъпление. Въпреки че всички свидетели по делото потвърждават, че такъв разговор между експремиера и Ваньо Танов е имало, автентичните записи на разследващите липсват. Единственото Танов и Борисов твърдят пред прокуратурата, че скандалният разговор бил наставян и компилиран. Разследването беше образувано, след като скандалните записи разобличиха наставления, които премиерът лично е давал на шефа на митниците във връзка с разследване в пивоварната на бизнесмена Михаил Михов- Бирата, който почина мистериозно през 2011 г.