Рекордьор на Гинес бяга на най-големия маратон в България
Рекордьор на Гинес бяга на най-големия маратон в България / снимка: sxc.hu
Рекордьор на "Гинес" бяга на най-големия маратон в България
74422
Рекордьор на "Гинес" бяга на най-големия маратон в България
  • Рекордьор на "Гинес" бяга на най-големия маратон в България

Световно известни бегачи ще участват в тазгодишното издание на най-големия ултрамаратон в България - Персенк Ултра 2014, който стартира тази нощ в центъра на Асеновград, съобщи пред Дарик Николай Марангозов, един от организаторите на състезанието.

Сред участниците са рекордьорът на "Гинес" Любомир Палакарчев, поставил рекорд по 600 км планинско бягане по маршрута Ком - Емине, неговият опонент и световен шампион Руско Кадиев, най-добрият турски бегач Махмуд Йолъз и др. Сред състезателите са и 30 жени, допълни Николай Марангозов.

Общо 130 маратонци са се записали за участие в тазгодишното издание на Персенк Ултра 2014. От тях 110 са българи, има и състезатели от Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Великобритания, САЩ и Украйна.

Второто издание на двудневния Персенк Ултра 2014 започва в полунощ. Стартът на площада в града ще даде кметът на общината д-р Емил Караиванов. Маршрутът минава през връх Баба, Бяла черква, с. Орехово, местността Кабата, Чудните мостове до хижа „Персенк" и обратно. По 130-километровия маршрут има общо 9 подкрепителни пункта, на които бегачите ще получават напитки, храна, информация и медицинска помощ, ако е необходима. За състезателите ще се грижат общо 110 доброволци от Асеновград и района.

Предвиден е още един маршрут - 80-километровото трасе Орехово Ултра, което е посветено на 80-годишнината от преименуването на Станимака в Асеновград. То ще приключи около 6 часа сутринта на 24 август, неделя.

Финалът на Персенк Ултра е в 12 часа същия ден.

Награждаването на победителите в двата ултрамаратона е предвидено за 13 часа. Наградите са медали и за да запазим духа на Родопите - по 1 чан, добави Николай Марангозов.

И двете състезания са квалификационни и носят точки за всеки участник, преминал разстоянието в рамките на контролното време. Тази година състезател, пробягал успешно Персенк Ултра 2014, ще получи 4 точки, а Орехово Ултра - 2 точки, уточняват организаторите.