Обновяват парковото пространство пред НДК, на път са и други проекти
Обновяват парковото пространство пред НДК, на път са и други проекти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Обновяването на парковото пространство пред НДК започва с ремонта на фонтана и каскадите. Във връзка с ремонта от вчера се поставя строителна ограда на обекта, научи БТА от Столичната община.

Каскадите и фонтанът пред НДК са изградени през 1980-1981 г. като част от парковото пространство. Фонтанът е разположен в подлеза пред НДК, а четирите каскади - на ниво терен, оформени като композиция в оста на НДК и фонтана.

Проектът за реконструкция, който ще се реализира сега, е изготвен на базата на конструктивно обследване на фонтана и каскадите. От проектантите е поискано да предвидят в проекта и предпазни парапети, каквито досега не е имало, с цел обезопасяване.

Околното парково пространство на НДК с площ 160.62 дка, е изградено в началото на 80-те години на 20 век, като през годините са извършвани само някои частични ремонтни дейности по отношение на отделни елементи и подобекти, припомнят от
общината.

Дейностите по обновяването предвиждат да бъдат частично възстановени или подменени настилките от гранитни плочи, да бъдат подменени ивиците от бял врачански камък с лайсни от бял мрамор, както и да се възстановят и създадат нови участъци с настилки от червен паваж. В проекта е планирано да се пренаредят всички настилки от червен паваж в детския сектор.

Ще бъдат засадени многогодишни и сезонни цветя, ще се подновят дървета и допълнят с нови, за да се изолира паркът от уличния трафик. Предвижда се изграждане на нови редици жив плет по границата на парка. Ще бъде изградена автоматизирана поливна система и ново парково осветление.

До края на годината общината предвижда да извърши текущ ремонт на градината при Националната художествена галерия, която ще бъде преасфалтирана, ще се изгради автоматизирана поливна система, ще бъдат възстановени зелените площи и осветлението, казаха още от Столична община.

Изготвени са проекти за парк "Герена", които включват: подмяна на настилки, парково осветление, две детски площадки за малки и големи деца, зона за спорт на открито, монтиране на фитнес съоръжения, детски амфитеатър, две заградени площадки за разходка на кучета, изграждане на автоматизирана поливна система и архитектурно оформяне на подходите към парка с елементи на дизайн.

Тези проекти за цялостно възстановяване ще се изпълняват поетапно през следващите няколко години.

През последните години Столичната община е възстановила осветлението в 13 паркове и градини, а от началото на тази година е завършен етап от ремонта на парка "Мир и дружба" в Студентски град, където е направена нова детска площадка на стойност 143 200 лв. Изградена е и алейна мрежа и настилки на стойност 313 300 лв.

През тази година е завършен и ремонтът на градина "Докторски паметник", който струва 964 650 лв. и включва полагането на нови настилки, изграждане на алейно осветление, автоматизирана напоителна система, възстановяване на водната площ, зелените площи и парковото обзавеждане. На територията на Столичната община има 28 парка, 47 градини с общоградско значение и 4 лесопарка. Общината поддържа 22 000 декара паркове и градини и 16 000 декара междублокови пространства, казаха за БТА от Столичната община.

Организираното озеленяване на София започва през 1879 г.

Архивите сочат, че началото на организираното озеленяване на София е поставено през 1879 г., когато градът е обявен за столица. Единствената тогава обществена градина - градска градина, е изградена под ръководството на градския архитект Антон Колар. Открита е на 4 април 1879 г. От 1878 г. до 1944 г. в София са засадени около 1300 дка зелени площи, като до 1944 г. са засадени 35 000 алейни дървета.

Изграждането на Борисовата градина е заложено през 1882 г., когато кметът на София Иван Хаджиенов (1 октомври 1881 г. - 29 април 1883 г.) довежда от Букурещ швейцарския градинар Даниел Неф. Той започва изграждането на Борисовата градина през 1884 г. Едновременно с парка се изгражда и езерото при Орлов мост, построено през периода 1882-1888 г. Площта на градината обхваща терените от Голямото езеро до площадката с днешния бюст на Иван Вазов. До 1886 г. тя се простира върху 300 дка, на следващите два етапа тя достига до сегашната алея "Яворов".

Първоначално паркът се е наричал "Разсадникова", "Пипиенерата". От 1 януари 1895 г. паркът носи името "Княз Борисовата градина", наричана накратко "Борисовата градина" в чест на престолонаследника - княз Борис. През 1888 г. по препоръка на княз Фердинанд започват да се засаждат и други видове дървета, доставени от различни краища на България - дъб, явор, ясен, липа, бреза, смърч, бор и др. През 1900 г. градината заема площ от 500 дка.

През 1910 - 1912 г. са засадени кестеновата и липовата алея. През 20-те години на 20 в. е създаден розариум на площ 7000 кв. м. и е построена Лятната естрада, предназначена
най-вече за оркестрови изпълнения. През 1920 г. се поставят бюст-паметници на видни българи. В края на 30-те години на 20 в. парковата територия е 182 дка, а цялата площта е 680 дка. До 1944 г. Борисовата градина заема площ от 900 дка. От 1984 г. цялата територия възлиза на 4120 дка, а представителната й част - на 326 дка. След 1989 г. паркът е преименуван отново на "Борисова градина". През 1986 г. е извършена последната цялостна рекострукция на парка от екипа на инж. Георги Радославов. Близо 27 години по-късно, през 2012 г. започва нова реконструкция на Борисовата градина. Тогава са поставени 31 камери, паркът е осветен с над 450 осветителни тела - монтирани са 290 декоративни стълба с 381 осветителни тела и 96 обикновени електрически стълба.

През пролетта на тази година започна подмяната на настилките на главния вход на Борисовата градина при езерото "Ариана" с гранитни плочи и унипаваж по тротоарите. Цялостният проект за обновяване на представителната част на най-стария парк в София Борисова градина включва модернизиране на напоителната система, възстановяване на езерото с лилиите, изграждане на кръгла детска площадка, на две обществени тоалетни, обновяване на алпинеума и пространството при паметника Братска могила.

Строителството на Северния парк е завършено през 1985 г.

Изграждането на Северния парк е предвидено още в градоустройствения план на София през 1961 г. Паркът обхваща терени от земеделския фонд и бивш горски разсадник с площ от 107 ха. Идейният проект е изготвен през 1976 г., а строителството е завършено през 1985 г. Паркът е разположен между ж.к. "Момкова махала" и ж.к. "Надежда". При главния подход е изградено голямо езеро и цветна изложба, обзаведени с малки архитектурни форми и градинска мебел. Изградени са лятна читалня, воден канал и водна площ, детски площадки и архитектурни съоръжения. Има и сектор за тих отдих и разходки в горската част.

В края на 2006 г. е решено да бъде изготвен проект за реконструкцията на Северния парк, който предвижда разширение на парка в западна посока и изграждане на функционална спортна зала. През април 2009 г. е извършено залесяване на парка. Засадени са 2000 иглолистни дървета. Две нови детски площадки и една спортна са изградени в Северния парк за 2009 г. През 2013 г. започна първия етап от проекта за реконструкцията на Главен вход на Северния парк с поставяне на ново осветление на входа на парка.

Столичната община планира през 2014 г. да започне възстановявяне на главния вход на Северния парк от ул. "Александър Жеков", който включва реконструкция на водна площ, изграждане на автоматизирана поливна система, детска скейборд площадка със защитна мрежа, детска площадка за деца от 1 до 3 години, детска площадка за деца от 3 до 12 години, настилки и паркоустройство.

Проектите за парк "Герена" и "Възраждане" през 2014 г.

Очаква се в края на годината да започне изграждане на Парк "Възраждане". Решението за създаването на първия от 30 години нов парк в София е обсъждан близо 10 години. Според първоначалния план паркът ще включва 70 дка, като е предвидено общата му площ да достигне 102 дка. Предвидени са 24 дка спортен комплекс с 3 футболни игрища с различни размери, 3 тенис корта, 8 маси за тенис на маса, терен за плажен волейбол и стриитбол, хокей, спортна и детска площадка, петанк, детски център. Ще има амфитеатър за открити представления, детска площадка, циркова площадка, както и паркинг, обществена тоалетна. Стойността на спортния комплекс е около 3 млн.лева, а на първи етап от парка - 2.7 млн.лева. Финансирането е по програма Джесика /съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони/ и от собствениците на терените "Софийски имоти" ЕАД и "Спортна София-2000" ЕАД.

Намиращият се в източната част на град София и единствен парк в район "Подуяне" - паркът "Герена" е с площ 5,4 хектара. В началото на юли 2014 г. започна ремонт на парка, който не е реконструиран близо 40 години. Първият етап включва ремонт на алейни настилки по съществуващи алеи, ремонт, доставка и монтаж на паркова мебел. Предвижда се да бъдат подменени 100 пейки в парка. Извършва се и санитарна сеч на растителността и ще бъдат засадени нови растителни видове.

Източник: БТА